Station Hilversum

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Hilversum (Hvs)

NS-station Hilversum.jpg

Opening 10 juni 1874
Plaats Hilversum
Deelgebied Flag of North Holland.svg Noord-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 3
Aantal perronsporen 5
Spoorlijn Oosterspoorweg
Hilversum - Lunetten
Aantal reizigers 25.922 (2017) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Hilversum is een spoorwegstation in Hilversum, dat ligt aan de Oosterspoorweg en de spoorlijn naar Lunetten. Het station is een van de drie spoorwegstations in Hilversum, naast station Hilversum Media Park en station Hilversum Sportpark.

Het station bestaat sinds 1874 en was toen al een belangrijk station in het Gooi. Het huidige gebouw komt echter uit 1992 en is ontworpen door Jan van Belkum. In de hal zijn gekleurde ramen te zien, waarbij het licht eens per dag op een goudkleurige kolom terechtkomt. In 1995 verloor het station zijn intercitystatus, door een verdubbeling van het aantal sporen. Hierdoor konden intercity's niet meer stoppen op station Hilversum. De bewoners van Hilversum waren hier niet blij mee. In 2007 is dit teruggedraaid en intercity's stoppen tegenwoordig weer op station Hilversum. Dit kon door het aanleggen van derde perron. In 2008 zijn alle perrons verlengd, werd het derde perron overkapt en kwamen er roltrappen en liften naar de perrons.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op station Hilversum:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Hilversum&oldid=651358"