Station Naarden-Bussum

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Naarden-Bussum (Ndb)

Overzicht voorgevel met entreegedeelte - Bussum - 20408098 - RCE.jpg

Opening 10 juni 1874
Plaats Bussum
Deelgebied Flag of North Holland.svg Noord-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 3
Spoorlijn Oosterspoorweg
Aantal reizigers 9295 (2017) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Naarden-Bussum is een spoorwegstation in de Noord-Hollandse plaats Bussum, wat ook door de bewoners van het nabijgelegen Naarden wordt gebruikt. Het station ligt aan de Oosterspoorweg en is in 1874 geopend. Het station ligt tussen de twee plaatsen in, die beide tot de gemeente Gooise Meren behoren.

Geschiedenis

Het station opende tegelijk met de bijbehorende spoorweg. Het station zorgde ervoor dat het Gooi een populaire plek werd om te wonen. Het lag namelijk buiten de stad, maar men was wel snel in de stad. Het huidige stationsgebouw komt uit 1926 en is ontworpen door H.G.J. Schelling. De perrons komen echter uit 1917. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het station gebruikt als hulpstation. In het gehele gebouw zijn geen gebogen lijnen te vinden. Dit komt doordat het pand tot het kubistisch expressionisme behoord. Ook is het gebouw niet symmetrisch en is hal vanuit binnen en buiten erg zichtbaar. In het station bevinden zich glas-in-loodramen uit 1947. De zijn geschonken nadat de Gooilijn elektrisch werd. Het gebouw zelf is een provinciaal monument.

Tot 1958 was er ook een tramlijn naar Huizen vanaf dit station. Inmiddels is er plan van de Nederlandse Spoorwegen om het station anders in te delen. Dan wordt onder meer het spoor vervangen door spoor dat veiliger en minder onderhoudskosten heeft.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op station Naarden-Bussum:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Naarden-Bussum&oldid=629433"