Naarden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Naarden vanuit de lucht.

Naarden is een stad in het Gooi, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Op 1 mei 2014 telde de gemeente Naarden 17.204 inwoners. De gemeente heeft een oppervlakte van 32,89 km². Op 1 januari 2016 is de gemeente Naarden samen met de gemeentes Bussum en Muiden samengaan tot de nieuwe gemeente Gooise Meren.

Naarden is een vestigingstad.

Geschiedenis

Een kaart van Naarden

In 1572 kreeg Naarden stadsrechten van graaf Floris V.

Nu is de stad een soort openluchtmuseum. De stadswallen en muren zijn recent gerestaureerd. Ook is een poort uit die tijd nog bewaard gebleven (de Utrechtse Poort). Belangrijke gebouwen zijn het oude stadhuis, de grote kerk met een prachtig houten plafond met bijbelse taferelen en het Spaanse Huis. Een maquette op dit huis toont de inval van de Spanjaarden. Naarden is door de Spanjaarden uitgemoord. Een belangrijke Tsjechische filosoof/geleerde (Jan Amos Comenius) heeft jaren in Naarden gewoond. Zijn beeld staat voor de Grote Kerk. Er is ook een mausoleum ter nagedachtenis aan deze belangrijke man.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Naarden&oldid=762041"