Station Amsterdam Bijlmer ArenA

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Amsterdam Bijlmer ArenA (Asb)

Amsterdam Station Bijmer ArenA 001.JPG

Opening 24 mei 1971
Plaats Amsterdam
Deelgebied Flag of North Holland.svg Noord-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 4 (trein)
1 (metro)
Aantal perronsporen 6 (trein)
2 (metro)
Spoorlijn Rhijnspoorweg
Aantal reizigers 26.427 (2017) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Amsterdam Bijlmer ArenA is een trein- en metrostation in het stadsdeel Zuidoost in Amsterdam. De GVB gebruikt voor het metrostation de naam Bijlmer ArenA. Het station ligt tussen het winkelcentrum Amsterdamse Poort en de ArenA Boulevard (met onder meer de Johan Cruijff ArenA).

Het station moet niet verward worden met de Halte Amsterdam ArenA. De halte wordt namelijk alleen gebruikt tijdens voetbalwedstrijden en andere grote evenementen, terwijl het station altijd gebruikt. Daarnaast is het station stukken groter en dient ook als station voor de bewoners van de wijk de Bijlmermeer.

Geschiedenis

Het eerste station opende in 1971 als tijdelijk halte aan de Rhijnspoorweg. Het plan was om het station al snel te vervangen en daardoor was het station heel simpel ingericht. Het eerste station was grotendeels van hout gemaakt. In 1976 kwam er een nieuw station dat veel hoger gelegen was. Dit station lag meer naar het oosten en had vier sporen. In 1977 werd het station verbonden met de Amsterdamse metro. In 1997 werd een tweede metrolijn verbonden met het station. Het station was toentertijd het enige station dat niet door de NS zelf ontworpen was.

In 2000 werd begonnen met een grote verbouwing van het station. Dit duurde langer, aangezien treinen en metro's gewoon moesten kunnen doorrijden. Slechts een paar weekenden was dit niet mogelijk. Bij de verbouwing werd eerst het westen aangepakt en daarna het oosten. Hierna werd het oude stuk van het station vervangen door een nieuwe stuk. Voor de aanleg van het nieuwe metrostation moesten de metro's tijdelijk over het spoor rijden. Hij de verbouwing is in 2006 ook de Utrechtboog in gebruik genomen en kwam er een nieuw busstation. Sinds de opening in 2007 heeft het station zijn huidige naam; hiervoor heette het station Bijlmer. Het station werd geopend door prinses Maxima. In 2008 kreeg het gebouw een prijs voor beste gebouw van het jaar.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op station Amsterdam Bijlmer ArenA:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Amsterdam_Bijlmer_ArenA&oldid=754369"