Station Amersfoort Centraal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amersfoort Centraal (Amf)

Station Amersfoort (1-2006).jpg

Opening 1 augustus 1901
Plaats Amersfoort
Deelgebied Utrecht (province)-Flag.svg Utrecht
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 3
Aantal perronsporen 6
Spoorlijn Centraalspoorweg
Oosterspoorweg
Valleilijn
Aantal reizigers 43.710 (2018) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Amersfoort Centraal is een spoorwegstation in de Utrechtse stad Amersfoort. Het station is één van de drie stations in de stad. Ook is het één van de weinige Nederlandse stations, die zich een centraal station mag noemen. Het station is belangrijk voor het treinverkeer tussen Oost-Nederland, Noord-Nederland en de Randstad.

Geschiedenis

Het eerste station van Amersfoort werd in 1863 geopend. Dit lag meer naar het oosten toe. De spoorlijn was verbonden met de Oosterspoorweg en de Centraalspoorweg. In 1886 kwam daar de spoorlijn naar Kesteren bij. Om een aansluiting met Amsterdam mogelijk te maken was een tweede station nodig genaamd Amersfoort Staat. Het oude station werd Amersfoort NCS genoemd. Tussen die twee stations was weer een overstapstation genaamd Amersfoort Aansluiting. Deze drie station lagen op korte afstand van elkaar en het was enorm onpraktisch.

In 1901 werd daarom een nieuw station geopend, dat door Dirk Margadant geopend werd. De sporen lagen lager dan de stationshal. Hierdoor werden de perrons door bruggen met elkaar verbonden. Bij het station werd in 1904 een werkplaats geopend, die tot 2000 in gebruik bleef.

Het oude station werd in 1997 vervangen door een nieuw station. Het oude station was te klein geworden. Bij de verbouwing kwam er een grote stationshal, waar ruimte voor restaurants en winkels beschikbaar was. Sinds 2019 kreeg het station de naam Amersfoort Centraal. Voorheen was dat gewoon Amersfoort.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Amersfoort_Centraal&oldid=642042"