Spoorlijn Utrecht - Zwolle

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Utrecht - Zwolle (Kampen)

Spoorlijn Utrecht - Kampen.png

Opening In fasen tussen 1883 en 1885
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Midden Nederland
Van
naar
Station Utrecht Centraal
Station Zwolle
Aantal huidige stations 15
Status In gebruik door NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Utrecht - Zwolle (voorheen Kampen) ofwel de Centraalspoorweg is de spoorlijn van station Utrecht Centraal naar station Zwolle, via station Amersfoort Centraal. De spoorlijn is in de jaren 1860 aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS) en is hiermee de spoorwegverbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland (Groningen en Leeuwarden). In 1864 kwam de brug over de IJssel bij Hattem gereed. Het gedeelte tussen Amersfoort en Zwolle wordt ook wel de Veluwelijn genoemd en het gedeelte tussen Zwolle en Kampen heet het Kamperlijntje.

Vroeger reed er vanaf station Nunspeet ook een stoomtram naar Zwolle, waarbij de tram ook gebruik maakte van het spoor vanaf Hatemmerbroek over de IJsselbrug naar Zwolle. Er bestaat nog slecht één rijtuig van deze lijn (een Nunspeter) die ook heeft gereden bij de Gooische Stoomtram en nu is gerestaureerd door de Museumstoomtram van Hoorn naar Medemblik.

De lijn werd in fasen van elektrische bovenleidingen voorzien: Utrecht - Amersfoort: 1942, Amersfoort - Zwolle: 1952, Zwolle - Kampen: 2017.

De treindiensten op deze lijn worden verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen. De treindienst op het Kamperlijntje wordt tot december 2023 verzorgd door Keolis, daarna wordt dat Arriva.

Vanaf halverwege de jaren '80 van de twintigste eeuw werden de intercity diensten gereden door koplopers en later door IC '90-treinen. Ook rijden er Sprinters en dubbeldeksaggloregiomaterieel.

Stations

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Utrecht_-_Zwolle&oldid=759345"