Station Den Dolder

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Den Dolder (Dld)

Station Den Dolder september 2008.jpg

Opening 1895
Plaats Den Dolder
Deelgebied Utrecht (province)-Flag.svg Utrecht
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 1
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn Centraalspoorweg
Den Dolder - Baarn
Aantal reizigers 1898 (2018) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Den Dolder is een spoorwegstation in het Utrechtse Den Dolder. Het station ligt aan de Centraalspoorweg tussen Kampen en Utrecht en aan de spoorlijn naar Baarn.

Het station werd geopend onder de naam Dolderscheweg en kreeg in 1912 zijn huidige naam. In 1911 was er een korte tijd een tramverbinding met Vliegbasis Soesterberg. Op het station is een extra spoor aanwezig dat door goederentreinen gebruikt wordt. Ook wordt dit spoor gebruikt als er problemen zijn met één van de sporen. Bij een storing rond Utrecht Centraal is het station het eindpunt voor alle sprinters uit Baarn en Arnhem.

Het station is één van de weinig met een overweg in plaats van een tunnel of brug. Uit onderzoek bleek dat deze niet gevaarlijk was, aangezien er genoeg ruimte tussen de sporen zat om te wachten. In 2015 werd het station gerestaureerd en sinds 2018 zit er een restaurant in het gebouw gevestigd.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Den_Dolder&oldid=673756"