Station Utrecht Lunetten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Utrecht Lunetten (Utln)

Station Utrecht Lunetten met tunnel.jpg

Opening 10 juni 1874
Plaats Utrecht
Deelgebied Utrecht (province)-Flag.svg Utrecht
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 1
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn Hilversum - Lunetten
Staatslijn H
Aantal reizigers 3465 (2016) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Utrecht Lunetten is een spoorwegstation in de stad Utrecht. Het ligt aan de spoorlijn naar Boxtel en de spoorlijn naar Hilversum. Het station is een zogeheten Randstadspoorhalte en het stationsgebouw lijkt qua uiterlijk veel op andere stations in Utrecht en omgeving.

Het station is geopend op 10 juni 1874. Het station was toen een overstapstation tussen 's-Hertogenbosch en Hilversum. Vanaf het station reden treinen van twee verschillende spoorwegmaatschappijen, die slechts tot het station reden. Iemand die vanuit Hilversum naar 's-Hertogenbosch wilde moest dus overstappen. Het station zelf had geen in- en uitgang; men kon er dus slechts overstappen. Het stationsgebouw was volledig van hout en kon in principe snel worden afgebroken. Toen het station in 1932 sloot, werd het gebouw pas in 1978 afgebroken.

In 1980 opende het nieuwe station, dat een kilometer zuidelijker ligt. Het station was een van de eerste stations zonder loket. In de jaren negentig werd deze in combinatie van een klein winkeltje in een noodgebouw op het stationsplein geplaats. Na de komst van de kaartenautomaat werd dit weer ongedaan gemaakt. De wijk Lunetten groeide ondertussen alleen maar en daardoor werd het station flink verbouwd. Het station heropende in 2016.

Galerij

De volgende treinen stoppen op station Utrecht Lunetten:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Utrecht_Lunetten&oldid=651400"