Verbeter WikiKids vandaag nog!

Spoorlijn Hilversum - Lunetten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Hilversum - Lunetten

Spoorlijn Hilversum - Utrecht.png

Opening 10 juni 1874
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Midden Nederland
Van
naar
Station Hilversum
Station Utrecht Maliebaan
Aantal huidige stations 4
Status In gebruik door NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Hilversum - Lunetten is een spoorlijn tussen station Hilversum en de wijk Lunetten in Utrecht. De spoorlijn is een aftakking van de spoorlijn Amsterdam-Zutphen (Oosterspoorweg), de belangrijkste spoorlijn van en naar Oost-Nederland. De lengte van de route is ongeveer 18 kilometer. Het dient ook als omleidingsroute als de Rhijnspoorweg (spoorlijn Amsterdam - Elten) tussen Utrecht en Amsterdam is afgesloten.

De lijn werd aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM of HSM) en geopend op 10 juni 1874.

Sinds 1939 rijden alle treinen tussen Hilversum en Utrecht via spoorwegknooppunt Blauwkapel naar station Utrecht Centraal. Sinds 2010 wordt het traject Blauwkapel - Utrecht Maliebaan gebruikt voor de pendeldienst Utrecht Centraal – Utrecht Maliebaan (Spoorwegmuseum). Het traject Utrecht Maliebaan - Utrecht Lunetten is opgebroken.

De betonnen bogen bij Hilversum Sportpark (omgeleide trein 4654 Frankfurt - Amsterdam)

De verbinding tussen Hilversum en Lunetten, inclusief de verbindingsbanen bij Blauwkapel, werden in 1941 en 1942 voorzien van elektrische bovenleidingen. Vanwege het gebrek aan ijzer tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier, in plaats van de gebruikelijke ijzeren portalen, de bijzondere hoefijzervormige betonnen bovenleidingportalen toegepast. Deze unieke portalen zijn in 1938 ontworpen door ir. J. L. A. Cuperus en worden alleen tussen Hilversum en Blauwkapel toegepast. De unieke betonconstructies bestaan nog steeds en staan inmiddels op de monumentenlijst en hebben als bijnaam gotische bogen. Toen in 1994 vijf portalen door een kraanwagen nabij station Hilversum Sportpark werden vernield of zwaar beschadigd werden zij allen gerepareerd of vervangen.

Stations


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Hilversum_-_Lunetten&oldid=760135"