Verbeter WikiKids vandaag nog!
Noto Emoji KitKat 1f386.svgNoto Emoji v2.034 1f386.svg Wij wensen onze lezers een gelukkig 2023. Noto Emoji v2.034 1f386.svgNoto Emoji KitKat 1f386.svg

Pendeldienst Utrecht CS - Utrecht Maliebaan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pendellijn Utrecht CS - Utrecht Malibaan

Pendellijn Utrecht CS - Utrecht Maliebaan.png

Opening 2005
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Utrecht (stad)
Van
naar
Station Utrecht Centraal
Station Utrecht Malibaan
Aantal huidige stations geen
Status In gebruik door NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Utrecht CS - Utrecht Malibaan (spoorwegmuseum) is eigenlijk een pendellijn tussen beide stations (zie oranje stippellijn op de kaart). De Nederlandse Spoorwegen verzorgt gedurende de openingstijden van het museum een keer per uur een pendeldienst tussen station Utrecht Centraal en station Utrecht Maliebaan. Omdat er geen rechtstreekse verbinding mogelijk is, moet de trein onderweg kopmaken. Dat wil zeggen dat de machinist naar de andere kant van de trein moet gaan en dan a.h.w. de andere kant op rijden. Dit gebeurt sinds 2010 bij stopplaats Blauwkapel. De rit duurt tussen de 15 en 19 minuten. In 2022 werd voornamelijk de Sprinter Lighttrain ingezet.

Het idee voor deze pendellijn is ontstaan bij de viering van het 150 jarig bestaan van de Nederlandse Spoorwegen in 1989. Met vond dat het Spoorwegmuseum toch ook per trein vanaf station Utrecht Centraal bereikbar moest zijn. Gelijktijdig met de heropening van het museum in 2005, ging men eenmaal per uur met een pendeldienst rijden. De speciale pendeltrein naar het Spoorwegmuseum, rijdt alleen als dit open is (niet op maandag, behalve tijdens de schoolvakanties)

Op het spoorwegmuseum staat tegenwoordig een kaartautomaat, net als op alle andere stations.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pendeldienst_Utrecht_CS_-_Utrecht_Maliebaan&oldid=758175"