Verbeter WikiKids vandaag nog!
Noto Emoji KitKat 1f386.svgNoto Emoji v2.034 1f386.svg Wij wensen onze lezers een gelukkig 2023. Noto Emoji v2.034 1f386.svgNoto Emoji KitKat 1f386.svg

Het Spoorwegmuseum

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Spoorwegmuseum
Spoorwegmuseum Utrecht, nieuwbouw achterzijde.jpg
de nieuwbouw van het museum
Locatie Maliebaan, Utrecht
Openingsdatum 1927
Architect Adolf Leonard van Gendt (maliebaanstation, Arc2 voor nieuwbouw 2005
Oorspronkelijke naam
Jaar gesloten
Openingstijden elke dag van 10-17
Oppervlakte
Type belevingsmusuem
Thema treinen
Eigenaar
Directeur Nicole Kuppens
Medewerkers
Monumentstatus 36180
Monumentnummer maliebaanstation: ja, nieuwbouw: nee.
Bezoekers 440.000
Openbaar vervoer Pendeldienst Utrecht CS - Utrecht Maliebaan
Lid van Museumvereniging, Museumkaart

Website
[1]
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Het Spoorwegmuseum is een museum in de stad Utrecht over alles wat met het spoor te maken heeft. Het museum is sinds 1954 te vinden in het Maliebaanstation aan de Oosterspoorweg. Het Spoorwegmuseum bestaat sinds 1927 en had in 2013 362.000 bezoekers. Het Spoorwegmuseum probeert jong en oud te betrekken bij de geschiedenis van het spoor, en heeft als taak belangrijke historische trein(onderdelen) te bewaren. Het museum is een belevingsmuseum met verschillende pretparkachtige attracties. In 2004 heeft het een grote verbouwing ondergaan.

Geschiedenis

In 1927 werd de Stichting Nederlandsch Spoorwegmuseum geopend, een museum in Utrecht. In 1935 werd de collectie te groot en verhuisden ze naar NS Hoofdgebouw I aan het Moreelsepark. In de Tweede wereldoorlog moest het Hoofdgebouw I ergens anders voor gebruikt worden en daarom werd alles verhuist naar een oostvleugel van het Rijksmuseum in Amsterdam. Toen de oorlog voorbij was werd de collectie opgeborgen op een bovenverdieping van Station Amsterdam Centraal, totdat ze een nieuwe geschikte locatie gevonden hadden. Het Maliebaanstation bleek een goede oplossing, het station was sinds 1939 ongebruikt. Na 3 jaar inrichten kwam in 1954 de opening van het Spoorwegmuseum zoals wij het nu kennen. Vanaf toen werden er nog enkele grote verbouwingen uitgevoerd om de grote hoeveelheid materieel te kunnen tentoonstellen. In 2005 is er een groot nieuw gebouw gekomen en is het museum een belevingsmuseum. In 2012 is de Vuurproef geopend en in 2017 Techlab en in 2018 Modeltreinexpo.

Sinds 2005 is het Spoorwegmuseum ook regelmatig bereikbaar per trein via de Pendeldienst Utrecht CS - Utrecht Maliebaan.

Museum

Het museum is ingedeeld in verschillende werelden. In 2004 is geprobeerd er een interactief museum voor de hele familie van te maken. De bedoeling is dat je op een leuke manier de geschiedenis van treinen leert. het museum is opgedeeld in 7 werelden. Je hebt minimaal 3 uur nodig om het hele museum te bekijken. Sommige plekken horen dat geen van de zeven werelden, zoals Loods Nijverdaal en Expo. Dit zijn de werelden:

  • Wereld 1 - Zwarte Magie 1800-1850: De Grote Ontdekking
  • Wereld 2 - La belle époque 1860-1900: Droomreizen (de hoogtijdagen van de internationale treinen rond 1900)
  • Wereld 3 - Modern Times 1918-1945: Stalen Monsters
  • Wereld 4 - Op weg naar vandaag 1950-2005: De Werkplaats (de grote hal met treinen)
  • Wereld 5 - 1800-toekomst: De Vuurproef
  • Wereld 6: hoe werken treinen? Techlab

De Grote ontdekking

De Grote ontdekking is walktrough. Dat betekent dat je in een andere wereld gaat. Je krijgt eerst een audio mee . Daarna stap je een mijnlift en in gedachte honderdvijftig meter laat afdalen. In werkelijkheid zit er een trillende plaat onder. Met de audiotour start je in een Engels mijndorp . Daarna kan je bij George Stephenson naar binnen gluren. Je loopt dan door een stoomfabriek waar de arend is gemaakt. Uiteindelijk kom je bij het eerste station van Nederland en bij een nagebouwde Arend.

Stalen Monsters

Stalen monsters is een Darkride. Daar bedoelen we mee dat je in een karretje zit en door een wereld heen gaat. Er zit ook een vrije val in. In de attractie zit ook een verhaal.Als je de wachtrij binnenkomt ben je in een expositieruimte ingericht als zolder met allemaal oude ansichtkaarten en spulletjes van treinen. In het midden zitten opa Gommers en een jongetje. Hij verteld over zijn carrière bij het spoor. De rit is eigenlijk een verloop van zijn carrière. Aan het einde van de zolder staat een sein. Als die van rood naar wit springt mogen er maximaal vier mensen doorlopen naar het 'perron' waar de karretjes staan te wachten. De rit gaat langs stoomtreinen en een freefal

Droomreizen

scene van Stalen Monsters, wereld 3

Droomreizen is een nagebootst perron en er staan delen van de Oriënt Express. Er is ook een theater waar dagelijks voorstellingen over verschillende figuren die in de Oriënt Experess reizen. Op het nagebouwde perron vertellen verkleedde acteurs.

De Vuurproef

De Vuurproef staat voor het tijdperk van 1800 tot de toekomst van de treinen. Het is een simulator en is op 22 November 2012 geopend. De attractie bestaat uit meerdere delen. Het eerste deel is de gethematiseerde wachtrij , met verschillende objecten, schilderijen en muziek. De afwerking is geïnspireerd op een oud industrieel gebouw. Voor dat je in de attractie gaat moet je kiezen tussen 3 verschillende groepen. Daarna ga je naar de 2eerste voorshows waar een informatief verhaal wordt verteld door Rutger Hauer. In de 2e voorshow stelt acteur Nhung Dam voor om zelf een trein te gaan besturen. Daarna ga je naar de hoofdshow, de simulator. De attractie heeft een jaar na de opening de prijs voor beste simulator met een klein budget gewonnen.

Treinen door de tijd

Techlab

Buitenterrein

Het Spoorwegmuseum is opgedeeld in 5 werelden zoals ze hieronder vermeld staan. In elke wereld word op een leuke manier geprobeerd je iets van de geschiedenis bij te brengen.

Organisatie

Galerij

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Het_Spoorwegmuseum&oldid=758174"