Station Tiel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Tiel (Tl)

Tiel, Station.jpg

Opening 1 november 1882
Plaats Tiel
Deelgebied Flag of Gelderland.svg Gelderland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 3
Spoorlijn Betuwelijn
Aantal reizigers 3298 (2018) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Tiel is een spoorwegstation in de Gelderse plaats Tiel. Het station ligt aan de Betuwelijn tussen Elst en Dordrecht. Het station werd in 1882 in gebruik genomen.

Het stationsgebouw is gebaseerd op het station Sneek en station Delfzijl. Alle drie de gebouwen zijn er haast hetzelfde uit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woedde er een grote brand in het gebouw waarbij de oostvleugel verwoest werd. Na de oorlog heeft men deze vleugel weer opgebouwd. In 1997 zijn de loketten gesloten, waarna er een restaurant in het gebouw kwam. Later kwam er een ander restaurant in het gebouw, waardoor de leegstaande lokettenhal bij het restaurant werd getrokken. Daarnaast zit er nog een bio-winkel en een personeelsverblijf van Arriva in het gebouw. Op de bovenste verdieping bevinden zich zalen die voor feesten en vergaderingen gehuurd kunnen worden. De voormalige goederenloods van het station staat tegenwoordig in het Spoorwegmuseum in Utrecht.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Tiel&oldid=672038"