Station Utrecht Terwijde

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Utrecht Terwijde (Utt)

Station Utrecht Terwijde02.jpg

Opening Tijdelijk: 14 december 2003
huidig: 5 november 2007
Plaats Utrecht
Deelgebied Utrecht (province)-Flag.svg Utrecht
Land Flag of the Netherlands.svg Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn Spoorlijn Utrecht - Rotterdam
Aantal reizigers 2.981 (2014) per dag
Portaal Portal.svg Verkeer & Vervoer

Station Utrecht Terwijde is een spoorwegstation in Utrecht. Het station ligt in het stadsdeel Leidsche Rijn, tussen de wijken Terwijde en Het Zand. Utrecht Terwijde ligt aan de spoorlijn met Rotterdam.

Het station werd in 2003 geopend als tijdelijke halte. Men wilde voor het echte station afwachten op een verdubbeling van het spoor. Het tijdelijke station was daarom ook vrij simpel en de perrons waren door een voetgangersbrug verbonden. In 2005 werd begonnen met de bouw van het huidige station, dat in 2007 af was. Tussen 3 en 5 november 2007 was het station gesloten om de sporen om te schakelen van het oude naar het nieuwe station. Hierna werd het nieuwe station gebruikt voor de treinen richting Utrecht Centraal. De treinen richting Rotterdam en Den Haag gebruikten tot juni 2010 nog het tijdelijke station, aangezien de tweede helft van het viaduct nog gebruikt moest worden.

Utrecht Terwijde is een zogeheten Randstadspoorhalte, een type stationsgebouw dat je wel vaker in Utrecht en omgeving vindt. Onder andere Station Utrecht Leidsche Rijn qua gebouw gelijk aan dit station.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Utrecht_Terwijde&oldid=542489"