Station Boxtel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Boxtel (Btl)

Station Boxtel 1 November 2015 High-Res.jpg

Opening 1 mei 1865
Plaats Boxtel
Deelgebied North Brabant-Flag.svg Noord-Brabant
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 4
Spoorlijn Staatslijn E
Staatslijn H
Aantal reizigers 6428 (2018) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Boxtel is een spoorwegstation in het Noord-Brabantse Boxtel. Het station ligt aan de spoorwegen tussen Breda en Maastricht en tussen Utrecht en Boxtel zelf. Het station is geopend in 1865 als onderdeel van de Staatslijn E.

Het station was en is het knooppunt tussen de staatslijnen E en H. Men koos voor Boxtel, aangezien zowel Eindhoven als 's-Hertogenbosch het knooppunt wilden hebben. Boxtel was de compromis. In 1873 werd ook het Duits Lijntje geopend naar Wesel in Duitsland. Hiermee kreeg het station ook een internationale functie. Tot 1950 bleef het Duits Lijntje in gebruik. Hoewel het spoor nu nog steeds bestaat, is het op een gedeelte opgebroken, waardoor treinen er niet meer overheen kunnen rijden.

Het eerste stationsgebouw uit 1865 werd na negen jaar vervangen door een nieuw groter gebouw. Nieuw was dat het gebouw nu twee vleugels had. Dit gebeurde in 1874 en in 1890 werd de linkerzijde van het station verlengd. In 1996 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij het tweede stationsgebouw in 1998 werd afgebroken. Het derde en huidige stationsgebouw werd geopend in 2000. Het stationsgebouw is nu meer gericht naar het centrum en beschikt over een inkomsthal en kiosk. In 2012 werd het gebouw opgeknapt. De glazen ramen aan de voorkant werden naar achter geplaatst, zodat de kaartautomaten er onder gezet konden worden. Ook kwam er meer zitruimte. Daarnaast werden de glazen ramen van de loopbrug bekleed met folie en kwamen er bloembakken op de perrons.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Boxtel&oldid=642058"