Spoorlijn Weesp - Leiden

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Spoorlijn Weesp - Leiden
Schiphollijn

Spoorlijn Weesp - Leiden.png

Opening 21 december 1978
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Flag of North Holland.svg Noord-Holland
Van
naar
Station Weesp
Station Leiden Centraal
Aantal huidige stations 10
Status In gebruik door NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Weesp - Leiden, beter bekend als de Schiphollijn, is een spoorlijn tussen de Zuid-Hollandse plaats Leiden en de Noord-Hollandse plaats Weesp. De is vernoemd naar Luchthaven Schiphol, aangezien voor dit vliegveld de lijn aanvankelijk werd gebouwd. Station Schiphol Airport ligt dan ook op het midden van de lijn. Op deze lijn worden de treindiensten verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen, NS International, Thalys Intercity direct en Eurostar.

Geschiedenis

Reizigers die met de trein naar Schiphol kwamen, kwamen aanvankelijk via de Oude Lijn. Dit is de spoorlijn tussen Rotterdam en Amsterdam, die ook via onder andere Den Haag gaat. Deze lijn is een van de drukste spoorverbindingen in Nederland en daarom wilde men de route ontlasten. De reizigers voor Schiphol zouden dan via een eigen spoorlijn gaan. In 1978 werd begonnen met het maken van een spoorlijn tussen Schiphol en Station Amsterdam Zuid. Het station van Schiphol kwam hierdoor in een tunnel van zes kilometer te liggen, de Schipholtunnel.

In 1981 werd de spoorlijn aan de ene kant verlengd tot aan Station Amsterdam RAI en aan de andere kant tot Station Leiden Centraal. Dit werd gedaan zodat Schiphol beter bereikbaar werd voor reizigers vanuit Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Ook kregen door de komst van de spoorlijn Hoofddorp en Nieuw Vennep stations. Via de Ringspoorbaan kwam er een rechtstreekse verbinding tussen Schiphol en Station Amsterdam Centraal. In 1993 werd de lijn verlengd naar Weesp. Duivendrecht en Diemen werden met het station verbonden. De lijn werd tot Weesp verlengd, aangezien zo Schiphol makkelijker te bereiken was vanuit Utrecht en Almere.

In 2003 werd de Hemboog opgeleverd, waardoor er een rechtstreekse verbinding is met Zaandam. De Utrechtboog zorgde dat de reistijd met Utrecht werd verkort en opende in 2006. Ook werd het aantrekkelijker om vanuit 's-Hertogenbosch en Eindhoven met de trein naar Schiphol te gaan. Sinds 2007 ligt een deel van de Hogesnelheidslijn-Zuid parallel aan de Schiphollijn. De Thalys en NS Intercity direct gaan zelfs een stukje over de Schiphollijn, aangezien de snelheidslijn niet tussen Hoofddorp en Amsterdam Centraal is doorgetrokken.

Stations aan de Schiphollijn

Station Schiphol Airport in de gemeente Haarlemmermeer


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Weesp_-_Leiden&oldid=757933"