Station Nieuw Amsterdam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Nieuw Amsterdam (Na)

NS-station Nieuw-Amsterdam.JPG

Opening 1 november 1905
Plaats Nieuw-Amsterdam
Deelgebied Flag of Drenthe.svg Drenthe
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn Zwolle - Emmen
Aantal reizigers ? per dag
Portaal Portal.svg Verkeer & Vervoer

Station Nieuw Amsterdam is een spoorwegstation in het Drentse dorp Nieuw-Amsterdam. Het station is geopend in 1905. Toen had het station nog een gebouw en werd het gebruikt voor goederen en personen te vervoeren. Tegenwoordig worden goederen niet meer vervoerd vanaf het station. Toen dit in 1993 werd besloten, werd het gebouw overbodig. Hierdoor werd dit afgebroken en vervangen door een soort van bushokje. Het oorspronkelijke gebouw was gebouwd in dezelfde stijl als Station Dalfsen en Station Ommen.

Eigenlijk is het vreemd dat het station Station Nieuw Amsterdam heet. Ten eerste is de naam van het dorp Nieuw-Amsterdam met een verbindingsstreepje. Dit is te verklaren, omdat de ProRail en de NS vinden dat zo'n streepje alleen maar gedoe is. Nog vreemder is dat het station Nieuw Amsterdam oorspronkelijk helemaal niet lag in Nieuw-Amsterdam. Het station ligt in Veenoord, wat vroeger in een andere gemeente lag. Het station heet vermoedelijk zo, omdat de uitgang van het station in Nieuw-Amsterdam lag.

Lijnen

De volgende treinen stoppen op Station Nieuw Amsterdam:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Nieuw_Amsterdam&oldid=627706"