Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Portaal:Industriële Revolutie

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Portaal Industriële Revolutie.png

Portaal
 
 
Gewenste artikelen
 
 
Inschrijving
 
 
Galerij
 

Welkom

Welkom op portaal:Industriële revolutie van het Geschiedenisportaal. Hier kan je echt alles vinden over deze tijd, van Willem I tot aan de eerste machines. Beleef de industriële revolutie hier op dit portaal.

De Industriële revolutie

In de Industriële revolutie ontstonden allemaal machines en fabrieken. Nederland was in 1813 onafhankelijk van Frankrijk. Toen kreeg Nederland een eigen koning Willem I der Nederlanden. Sindsdien regeert dit vorstenhuis over Nederland. Willem I regeerde niet alleen over Nederland, maar ook over België en Luxemburg. In 1830 was de Belgische Revolutie. Toen wilde België zich losmaken van Nederland. Dit lukte ook. De Belgen kregen een eigen koning, Leopold I van België. Ook Luxemburg werd onafhankelijk. In 1890 werd Adolf van Luxemburg de nieuwe groothertog van Luxemburg. In Nederland kwam in 1840 een nieuwe koning aan de macht, Willem II der Nederlanden. Hij tekende een wet waarin de koning minder te zeggen had in de politiek. Ook kwam er een nieuwe grondwet gemaakt door Thorbecke. In die tijd hadden vrouwen ook bijna niks te zeggen. Ze mochten niet werken, stemmen of naar school. Aletta Jacobs ging wel naar school en ging later ook naar de universiteit. Later ging zij werken als huisarts en begon een demonstratie zodat vrouwen ook mochten stemmen, uiteindelijk lukte het ook. In die tijd werden ook de Wereldtentoonstellingen gehouden. Nog steeds worden ze gehouden. Een heel bekend gebouw komt vanwege de wereldtentoonstellingen, de Eiffeltoren. Dit is een stalen toren gemaakt door Gustave Eiffel. Dit wordt gezien als het symbool van Parijs.

Volgende Portaal

Het volgende portaal is Portaal:Eerste Wereldoorlog. Hier lees van alles over de Eerste Wereldoorlog en hoe dat leidde tot een Tweede Wereldoorlog. Ga verder met de tijdreis en bleef een nieuwe periode.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Industriële_Revolutie&oldid=461075"