Jane Austen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jane Austen
Jane Austen 1870.jpg
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 16 december 1775
Geboorteplaats Steventon
Overleden 18 juli 1817
Nationaliteit Flag of the United Kingdom.svg Verenigd Koninkrijk
Beroep Schrijfster
Werk
Jaren actief 1811-1818
Genre(s) Sociale romans
Stroming Romantiek
Invloeden
Bekende werken Pride and Prejudice
Sense and Sensibility
Emma
Uitgeverij(en)
dbnl
Handtekening
Website
Portaal Portal.svg Literatuur

Jane Austen (Steventon, 16 december 1775 - Winchester, 18 juli 1817) was een bekende Engelse schrijfster.

Jane was de dochter van George & Cassandra Austen. Ze had een zus, die net zoals hun moeder Cassandra heette, en vijf broers: James, Henry, Francis, Charles en George. Haar vijfde broer woonde niet bij hen.

Jane kreeg in 1783 kort les in Oxford, en daarna in Southampton. Uiteindelijk ging ze een jaar (1785–1786) naar de Reading Ladies boarding school in Reading, Berkshire.

In 1789 begon ze te schrijven. Pas in 1811, 6 jaar voor haar dood, werd een van haar boeken, Sense and Sensibility, gepubliceerd, op kosten van haar broer James en zijn vrouw Eliza, onder het pseudoniem "A Lady".

In 1796 ontmoette ze Tom Lefroy, een advocaat. Zoals ook in de film Becoming Jane te zien is, werden ze verliefd op elkaar. Een serieuze relatie werd het niet. Wel wordt er gezegd dat ze hem in gedachten had toen ze het personage Mr. Darcy uit Pride and Prejudice bedacht.

In 1802 kreeg ze van de rijke man Harris Bigg-Wither, de jongere broer van haar vriendinnen Catherine and Alethea Bigg, een huwelijksaanzoek. Ze accepteerde dit eerst, maar bedacht zich en de volgende dag weigerde ze.

Toen Janes vader in 1805 stierf, verhuisde ze met haar moeder en zus naar Southampton. Ze woonde daar met Janes broer Francis en zijn familie voor een paar jaar voordat ze in 1809 naar Chawton verhuisden. In 1816 werd Jane ziek, en verhuisde in mei 1817 naar Winchester zodat ze dichter bij haar dokter woonde. Op 18 juli 1817 stierf ze, op 41-jarige leeftijd.

Boeken

Boeken door haar geschreven (met de jaartallen van uitgave):

Kortere verhalen

  • Lady Susan
  • The Watsons (was nog niet af en is door haar nicht, Catherine Hubback, afgemaakt en onder de naam The Younger Sister in het midden van de 19e eeuw uitgegeven)
  • Sanditon (was ook nog niet af)

Verhalen die ze had geschreven toen ze kleiner was

  • The Three Sisters
  • Henry and Eliza
  • Love and Freindship
  • The Beautifull Cassandra
  • Catharine, or the Bower
  • The History of England
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jane_Austen&oldid=664146"