Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Crystal Palace

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Voor de andere betekenissen van Crystal Palace, zie Crystal Palace (doorverwijspagina)
Het Crystal Palace in 1854, Sydenham

Crystal Palace was een gebouw ontworpen door Joseph Paxton (een kassenbouwer) voor de Great Exhibition in het Hyde Park in 1851.

Uiterlijk

Koningin Victoria opent de Great Exhibition in het Crystal Palace (1851)

Het was gebouwd in Victoriaanse stijl en was gemaakt van glas, ijzer en hout; hierdoor was het ongeveer doorzichtig. Het was 564 meter op 124 meter, en de totale oppervlakte bedroeg 92 000 . Het hoogste punt was 33 meter hoog.

Brand

1860

In 1860 brandde er een klein deeltje af van het paleis.

1936

Het originele plan van het Crystal Palace

Op 30 november 1936 ging het paleis in enkele uren op in het vuur. De gloed was zichtbaar over 8 provincies. Die nacht was Buckland aan het wandelen met zijn hond en dochter (Crystal, vernoemd naar het paleis) in de buurt van het paleis. Toen merkten ze een rode gloed op; binnenin vond hij twee medewerkers vechtend tegen het vuur, dat begonnen was na een explosie in de garderobe van de vrouwen. Omdat ze zich realiseerden dat het een ernstige brand was, belden ze de Penge fire Brigade. Maar ookal waren er 89 brandweerwagens en meer dan 400 brandweerlieden lukte het hen niet om de brand te blussen. Deze verspreidde zich super snel; er was een harde wind, er waren oude, houten vloeren en een enorme hoeveelheid brandbaar materiaal. Buckland zei hierover:

Aanhalingsteken openen

In a few hours we have seen the end of the Crystal Palace. Yet it will live in the memories not only of Englishmen, but the whole world.

In een paar uur hebben we het einde van het Crystal Palace gezien. Toch zal deze leven in de herinneringen van niet alleen de Engelsen, maar ook van de hele wereld.

Aanhalingsteken sluiten

Net als in 1866 werd het gebouw niet verzekerd om de kosten van de wederopbouw (minstens 2.000.000 pond) te 'dekken' (dat wil zeggen een deel terug betalen).

De zuidelijke toren werd gebruikt door John Logie Baird, een tvpionier, voor zijn mechanische televisie-experimenten. Een groot deel van zijn werk werd mee vernietigd in de brand.

Activiteiten na de brand

Het enige dat was blijven staan waren de 2 watertorens. In een interview met het Crystal Palace Museum in 2011 werd het "ware verhaal" van de twee torens bekend gemaakt.

De noordelijke toren werd in 1941 gesloopt met explosieven. Er was hiervoor geen reden gegeven, maar het gerucht ging dat het was om een mijlpaal voor WOII-vliegtuigen te verwijderen. Het paleis werd ook gebruikt als industriële basis voor vliegtuig-radarschermen en andere hoogtechnologische dingen van die tijd. Dat bleef geheim tot lang na de oorlog.

Met de vernietiging van het Crystal Palace raakte het High Level Branch station in onbruik en het werd dan ook gesloten in 1954.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Crystal_Palace&oldid=689936"