Alfred Nobel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een portret van Alfred Nobel

Alfred Nobel ( Zweden Stockholm, 21 oktober 1833 - Italië San Remo, 10 december 1896) was een Zweeds chemicus en industrieel. Hij is bekend geworden als uitvinder van het dynamiet en naar hem is ook de Nobelprijs vernoemd.

Alfred is negen jaar als zijn ouders verhuizen naar St. Petersburg in Rusland. Daar gaat hij naar een internationale school waar hij vooral talen en scheikunde studeert. Hij keert, als hij 20 jaar oud is, weer terug naar zijn geboortestad Stockholm. Hij gaat daar in het laboratorium werken, net zoals zijn vader. Zijn vader en hij hadden veel belangstelling voor explosieven. In 1866 ontwikkelt hij een heel sterk explosief op basis van nitroglycerine, het dynamiet. Het was een goede uitvinding, want het kon goed gebruikt worden in de mijnbouw, tunnelbouw en bij de wegenaanleg. Hij vindt nog veel meer uit. Aan het eind van zijn leven stonden er 355 patenten (betekenis patenten: als je iets hebt uitgevonden en je wilt ervoor zorgen dat niemand dat kopieert, vraag je een patent aan. Dan mag niemand dat werk zonder toestemming namaken) op zijn naam en hij had meer dan 90 bedrijven over de hele wereld. In 1896 overleed hij in Italië.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alfred_Nobel&oldid=763746"