Noord-Macedonië

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Macedonië)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Zoek je iets anders? Klik dan hier
Republiek Noord-Macedonië
Република Северна Македонија
(Republika Severna Makedonija )

Flag of North Macedonia.svg Coat of arms of North Macedonia.svg Location Macedonia Europe.png

Hoofdstad Skopje
Aantal inwoners 2.103.721 (2017)
Oppervlakte 25.713 km²
Regeringsvorm Republiek
President Stevo Pendarovski (sinds 2019)
Premier Oliver Spasovski (sinds 2020)
Godsdienst Orthodox (65%)
Islam (33%)
Taal Macedonisch (Македонски јазик)
Munteenheid Noord-Macedonische denar
Volkslied Denes nad Makedonija
Nationale feestdag 2 augustus
Landcode MKD


Noord-Macedonië is een land in het zuidoosten van Europa. Het ligt op de Balkan en grenst aan Albanië, Bulgarije, Servië en Griekenland. De hoofdstad van Noord-Macedonië is Skopje. Een andere belangrijke stad is Ohrid. Ohrid wordt gezien als "de tweede hoofdstad". Griekenland erkende Noord-Macedonië lange tijd niet. De wereldberoemde Alexander de Grote kwam uit Macedonië, maar Macedonië is ook een regio in Griekenland! Griekenland was daarom bang dat Macedonië ging zeggen dat Alexander de Grote in hun land was geboren. In werkelijkheid is Alexander geboren in het Griekse deel.

Op 12 februari 2019 is de naam na lang onderhandelen veranderd van "Macedonië" in "Noord-Macedonië". Op deze manier probeert men een einde te maken aan de jarenlange ruzie.

Geschiedenis

Oudheid

Het gebied waar Noord-Macedonië vandaag de dag ligt, heette gedurende oudheid Paeonië. In deze regio worden twee volkeren, dit waren de Thraciërs en de Illyriërs. Het land Noord-Macedonië ligt vandaag te dag ten noorden van de historische streek Macedonië. Deze streek werd bewoond door Grieken. De streek werd later tot land omgevormd. Onder de Macedonische koning Alexander de Grote, groeide dit land binnen een paar jaar uit tot een wereldrijk. Macedonië rijkte uit van de zuidelijke Balkan tot Egypte tot India.

Alexander wist binnen zijn korte leven dit grote rijk te stichten. Na zijn dood ging het over op diens troonopvolgers en raakte het rijk beetje bij beetje in verval. In 168 v.Chr. werd het gebied een provincie van het Romeinse Rijk en later een deel van het Byzantijnse Rijk.

Middeleeuwen en het Ottomaanse Rijk

Rond 600 n.Chr. drongen verschillende Servische en Bulgaarse volkeren door de zuidelijke Balkan, waaronder door Macedonië. Er volgde een strijd tussen de volkeren en de Byzantijnse keizers. Hierdoor waren de volkeren of de keizers de baas. Ondertussen werd de regio ook onderworpen aan het orthodox christendom. In de bloeitijd had keizer Basileios I gezag tot aan de Donau. In Macedonië was hierdoor een culturele bloei aan de gang, waarbij veel aandacht was voor de klassieke geleerdheid. Deze periode wordt de Macedonische renaissance genoemd. Na de Slag van Manzikert verslapte het gezag en na de vierde Kruistocht van 1204 en de oprichting van het Latijns Keizerrijk verslapte het gezag al helemaal. Hierdoor kregen de Slavische volkeren meer macht en konden zo staten creëren. In 1345 annexeert Servië een deel van Noord-Macedonië. Ondertussen waren ook de Turken met een opruk bezig en annexeerde de zuidelijke helft van Noord-Macedonië.

Tijdens deze periode werd de oorspronkelijke Griekse bevolking verdrongen door de Slavische bevolking. Het oorspronkelijke Macedonisch van de oudheid, een Grieks dialect, verdween daarmee ook. Het huidige Macedonisch is een Slavische taal, afgeleid van onder meer het Servisch. Tussen de 14e eeuw en 1912 was Noord-Macedonië, net als Servië, onderdeel van het Ottomaanse Rijk. Dit rijk was het rijk van de Turken en de voorloper van het huidige Turkije. Het Ottomaanse Rijk zou eeuwenlang een grote invloed hebben in de regio.

Onderdeel van Joegoslavië

In de 19e eeuw raakt het Ottomaanse Rijk in verval en valt langzamerhand uit elkaar. Begin 20e eeuw wordt koninkrijk Servië onafhankelijk en veroverd in 1912 Noord-Macedonië op het Ottomaanse Rijk. Het eens zo machtige Ottomaanse Rijk is letterlijk aan het instorten. Enkel het zuidoostelijke deel veroverd Servië niet, maar wordt door Bulgarije veroverd. In 1919, na de Eerste Wereldoorlog, wordt besloten dat Bulgarije dit alsnog moet afstaan aan Servië.

Tussen 1918 en 1929 was Noord-Macedonië onderdeel van het Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen. Dit land ontstaat na zowel de val van het Ottomaanse Rijk als de val van Oostenrijk-Hongarije. In 1929 wordt het land omgevormd tot Joegoslavië. Toentertijd was het land nog een koninkrijk. Noord-Macedonië heette toen het Vardarbanaat en kreeg Skopje als hoofdstad.

Na de onafhankelijkheid

Vroeger hoorde Noord-Macedonië bij de groep landen die Joegoslavië heette. Daar hoorde onder andere Kroatië en Montenegro ook bij. Op 8 september 1991 werd Noord-Macedonië onafhankelijk van Joegoslavië.

Geografie

Een stukje landschap van Noord-Macedonië.

Noord-Macedonië ligt op de Balkan, in Zuid-Oost-Europa. Het grenst aan Albanië, Griekenland, Bulgarije en Servië. Noord-Macedonië grenst aan geen enkele zee. In Noord-Macedonië wonen 2.087.171 mensen (2013) en het land heeft een oppervlakte van 25.713 km² (1,8% water). De bevolkingsdichtheid is 81 mensen per vierkante kilometer. Het landschap van Noord-Macedonië is bergachtig, het grootste deel is tussen de 600 en 900 meter hoog. De Korab is met 2764 meter de hoogste berg van het land. Deze berg ligt op de grens met Albanië. De hoogste berg die helemaal in Noord-Macedonië ligt, is de Titov Vrv (2748 m). In het westen en noorden liggen bergketens. Noord-Macedonië heeft tientallen meren, het Doiranmeer, het Prespameer, en het Meer van Ohrid zijn de grootste meren. De rivier de Vardar is met haar 388 km lengte de langste rivier van het land en stroomt door de hoofdstad Skopje.

Omdat Noord-Macedonië bijna op de grens van 3 aardplaten ligt, komen er soms aardbevingen voor.

Klimaat

De Korab, de hoogste berg van Noord-Macedonië.

Noord-Macedonië heeft een gematigd landklimaat. Het weer wordt ook beïnvloed door de Middellandse Zee. Het land heeft warme en droge zomers en koele winters met neerslag. Met uitzondering van de zomer, wordt de temperatuur bepaald door de vele bergen die er zijn. In de zomer is het er wel 30 tot 40 graden. De warme zomermaand wordt afgesloten door flinke onweersbuien. In de bergen valt veel sneeuw. Op sommige plekken blijft de sneeuw soms tot mei of juni liggen. Skopje heeft in de winter ook vaak last van grote sneeuwbuien. Doordat Noord-Macedonië in de Balkan ligt, zijn er vaak grote verschillen tussen de dag- en nachttemperatuur.

De gemiddelde temperatuur voor augustus is 26 °C, dit is ook de hoogste gemiddelde temperatuur van het jaar. De laagste gemiddelde temperatuur is -6 °C in januari. In juli en augustus heeft Noord-Macedonië de meeste zonne-uren. De hoofdstad Skopje heeft 2094 zonne-uren per jaar. In de wintermaanden valt veel neerslag, het meeste in november en december.

Dieren

Noord-Macedonië heeft een zeer gevarieerde flora en fauna. De Bruine Beer, Lynx en de Jakhals zijn beschermde dierensoorten in het land. Er leven ook wolven, maar deze zijn niet beschermd, omdat ze een bedreiging vormen voor schapen en koeien. In de nationale parken leven bijna dezelfde dieren als bij ons. Verder komen er veel schildpadden voor. In de meren komen karpers, brasems, meervallen en baarzen voor. De Strumica-alver, Dojran-alver, Ohrid-forel, Dojran-voorn en de Macedonische serpeling zijn uniek voor Noord-Macedonië. Er zijn ook veel vogelsoorten, waaronder trekvogels, gieren, ooievaars en arenden.

Grote steden

Grote steden in het land zijn:

Fotogalerij

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Noord-Macedonië&oldid=582148"