Josip Broz Tito

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Josip Broz Tito
Josip Broz Tito uniform portrait.jpg
Naam voluit
Geboren 7 mei 1892
Geboren te Kumrovec, Oostenrijk-Hongarije
Overleden 4 mei 1980
Overleden te Ljubljana, Joegoslavië
Gehuwd met
Relatie met
Partij
Religie
Stroming Titoïsme
Functie President van Joegoslavië
Aantreden 14 januari 1953
Aftreden 4 mei 1980
Voorganger Ivan Ribar
Opvolger Geen
Functie(s)
Portaal Portal.svg Politiek

Josip Broz Tito, vaak maarshalk Tito genoemd, (Kumrovec, 7 mei 1892 – Ljubljana, 4 mei 1980) was een Joegoslavisch politicus en communistisch leider. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij leider van de Partizanen. Dit waren een communistische verzetsorganisatie die zich verzetten tegen de nazi's. Later werd Tito leider van Joegoslavië in verschillende functies. Tussen 1953 tot aan zijn dood in 1980 was hij president van het land. Tito is nog altijd een van de bekendste communistische leiders. Zijn gedachtegoed, het titoïsme, speelt nog altijd een rol in voormalige Joegoslavische landen (vooral Servië).

Tito werd geboren in toenmalig Oostenrijk-Hongarije. Hij vocht mee in het Oostenrijks-Hongaarse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd gevangen door de Russen. De Russen stuurden men naar een gevangenkamp, maar na de Russische Revolutie ontsnapte hij daar. Hij keerde terug naar Joegoslavië in 1918, wat toentertijd een koninkrijk was. Tito werd in deze periode communist en sloot zich aan bij de Communistische Partij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Joegoslavië door de Italianen en nazi's binnengevallen. Tito werd leider van de Partizanen, een van de meest succesvolle verzetsorganisaties tijdens de oorlog. De Partizanen wisten de de nazi's uit Joegoslavië te verjagen en werden hierdoor internationaal erkend. Na de oorlog werd Tito ook de leider van Joegoslavië, wat een communistische republiek werd.

Oorspronkelijk had Tito goede banden met de Sovjet-Unie, maar in 1948 brak hij met Sovjetleider Jozef Stalin. Tito was het oneens met Stalin over veel dingen. Hij wilde Joegoslavië neutraal houden. Ook wilde hij zowel goede banden met het oosten als het westen. Hoewel Joegoslavië communistisch was, had het goede banden met de Verenigde Staten en andere westerse landen. Onder Tito werd ook de Beweging van Niet-Gebonden Landen opgericht en zorgde voor welvaart in Joegoslavië. Daarnaast was Tito ook een dictator en was er geen vrijheid van meningsuiting in het land.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Josip_Broz_Tito&oldid=818911"