Polonium: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 16: Regel 16:
   
 
== Voorkomen ==
 
== Voorkomen ==
  +
Polonium, een zeldzaam en zeer radioactief metaal zonder zogeheten ''stabiele isotopen.'' Het lijkt chemisch op [[selenium]] en [[tellurium]] , en het lijkt als metaal op zijn buren in het periodiek systeem, namelijk: [[thallium]], [[Lood (element)|lood]] en [[bismut]].
  +
  +
Het komt natuurlijk beperkt voor in kleine hoeveelheden als het vluchtige polonium-210 (isotoop) in [[uranium]] ertsen. De hoeveelheden in de aardkorst zijn niet schadelijk. Omdat het in kleine hoeveelheden aanwezig is, is het apart krijgen van polonium uit natuurlijke bronnen een moeizaam proces.
   
 
== Polonium in erts of mineraal ==
 
== Polonium in erts of mineraal ==
   
 
== Geschiedenis ==
 
== Geschiedenis ==
  +
Polonium werd in juli 1898 ontdekt door [[Marie Curie]] en [[Pierre Curie]], toen het werd gewonnen uit het uraniumerts pekblende en werd ''geïdentificeerd'' (ontdekt) door zijn sterke radioactiviteit: het was het eerste element dat op deze manier werd ontdekt. Polonium is vernoemd naar het thuisland van Marie Curie, [[Polen]]. Dat land was op dat moment nog niet onafhankelijk. Polonium is misschien het eerste element dat wordt genoemd om een ​​politieke verlangen naar zelfstandigheid te benadrukken.
  +
  +
Dit element was het eerste dat door de Curies werd ontdekt terwijl ze de oorzaak van de radioactiviteit van pekblende onderzochten . Pekblende was na verwijdering van de radioactieve elementen [[uranium]] en [[thorium]] radioactiever dan uranium en thorium samen. Dit spoorde de Curies aan om te zoeken naar extra radioactieve elementen. Ze scheidden voor het eerst polonium van pekblende in juli 1898, en vijf maanden later, werd ook [[radium]] apart gekregen.
  +
  +
In de Verenigde Staten, werd polonium geproduceerd als onderdeel van het ''Manhattan Project 's Dayton Project'' (ontwikkeling van kernwapens) tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]].
   
 
== Gebruik ==
 
== Gebruik ==
  +
Polonium heeft weinig toepassingen, en die houden verband met zijn radioactiviteit: verwarmingstoestellen in ruimtesondes , antistatische apparaten , bronnen van neutronen en alfadeeltjes en vergif.
   
 
=== Biologie ===
 
=== Biologie ===
  +
Het is extreem gevaarlijk voor de mens.
   
 
== Veiligheid ==
 
== Veiligheid ==

Versie van 28 okt 2021 09:16

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Chemisch element
Polonium.svg
Polonium symbool
Naam Polonium
Latijn
Symbool Po
Atoomnummer 84
Soort Chalcogeen
Kleur Zilverachtig
Smeltpunt 254 oC
Kookpunt 962 oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Polonium is een chemisch element met het symbool Po en atoomnummer 84 in het Periodiek Systeem van de scheikunde. Polonium is een zogeheten chalcogeen.

Voorkomen

Polonium, een zeldzaam en zeer radioactief metaal zonder zogeheten stabiele isotopen. Het lijkt chemisch op selenium en tellurium , en het lijkt als metaal op zijn buren in het periodiek systeem, namelijk: thallium, lood en bismut.

Het komt natuurlijk beperkt voor in kleine hoeveelheden als het vluchtige polonium-210 (isotoop) in uranium ertsen. De hoeveelheden in de aardkorst zijn niet schadelijk. Omdat het in kleine hoeveelheden aanwezig is, is het apart krijgen van polonium uit natuurlijke bronnen een moeizaam proces.

Polonium in erts of mineraal

Geschiedenis

Polonium werd in juli 1898 ontdekt door Marie Curie en Pierre Curie, toen het werd gewonnen uit het uraniumerts pekblende en werd geïdentificeerd (ontdekt) door zijn sterke radioactiviteit: het was het eerste element dat op deze manier werd ontdekt. Polonium is vernoemd naar het thuisland van Marie Curie, Polen. Dat land was op dat moment nog niet onafhankelijk. Polonium is misschien het eerste element dat wordt genoemd om een ​​politieke verlangen naar zelfstandigheid te benadrukken.

Dit element was het eerste dat door de Curies werd ontdekt terwijl ze de oorzaak van de radioactiviteit van pekblende onderzochten . Pekblende was na verwijdering van de radioactieve elementen uranium en thorium radioactiever dan uranium en thorium samen. Dit spoorde de Curies aan om te zoeken naar extra radioactieve elementen. Ze scheidden voor het eerst polonium van pekblende in juli 1898, en vijf maanden later, werd ook radium apart gekregen.

In de Verenigde Staten, werd polonium geproduceerd als onderdeel van het Manhattan Project 's Dayton Project (ontwikkeling van kernwapens) tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gebruik

Polonium heeft weinig toepassingen, en die houden verband met zijn radioactiviteit: verwarmingstoestellen in ruimtesondes , antistatische apparaten , bronnen van neutronen en alfadeeltjes en vergif.

Biologie

Het is extreem gevaarlijk voor de mens.

Veiligheid

Toepassingen

Plaats in het periodiek systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Polonium&oldid=691333"