Bismut: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(→‎Geschiedenis: aanvulling)
Regel 23: Regel 23:
   
 
Het woord bismut kan afkomstig zijn van de [[Duits|Duitse]] woorden ''weiße Masse'' of ''Wismuth'' ("witte massa"), vertaald in het midden van de zestiende eeuw naar Nieuw-[[Latijn]] ''bisemutum'' of ''bisemutium''.
 
Het woord bismut kan afkomstig zijn van de [[Duits|Duitse]] woorden ''weiße Masse'' of ''Wismuth'' ("witte massa"), vertaald in het midden van de zestiende eeuw naar Nieuw-[[Latijn]] ''bisemutum'' of ''bisemutium''.
  +
  +
Omdat bismut al sinds de oudheid bekend is, wordt aan niemand de ontdekking ervan toegeschreven. De alchemist (vroegere chemicus) [[Agricola]] (1546) stelde dat bismut een apart metaal is, in een familie van metalen, waaronder tin en lood. Dit was gebaseerd op de uiterlijke kenmerken.
  +
  +
Bismut was ook bekend bij de [[Inca's]] en werd (samen met het gebruikelijke [[Koper (element)|koper]] en [[Tin (element)|tin]]) gebruikt in een speciale brons-[[legering]] voor messen.
  +
  +
in 1738 werd het de chemici [[Johann Heinrich Pott]],  [[Carl Wilhelm Scheele]] en [[Torbern Olof Bergman]] duidelijk, wat het onderscheid tussen lood en bismut was, en [[Claude François Geoffroy]] toonde in 1753 aan dat dit metaal verschilt van lood en tin.
   
 
== Gebruik ==
 
== Gebruik ==

Versie van 26 okt 2021 21:11

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Chemisch element
Bismuth crystals and 1cm3 cube.jpg
Bismut kristallen met 1 cm³ kubus
Naam Bismut, van bisemutium (Latijn)
Latijn
Symbool Bi
Atoomnummer 83
Soort Post-overgangsmetaal
Kleur Zilverwit
Smeltpunt 271,5 oC
Kookpunt 1564 oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Bismut is een chemisch element met het symbool  Bi en atoomnummer 83 in het Periodiek Systeem van de scheikunde. Het is een post-overgangsmetaal en een van de zogeheten pnictogenen met chemische eigenschappen die lijken op de verwante elementen arseen (As) en antimoon (Sb).

Voorkomen

Bismut in erts of mineraal

Geschiedenis

Bismutmetaal is al sinds de oudheid bekend, hoewel het vaak werd verward met lood en tin.

Het woord bismut kan afkomstig zijn van de Duitse woorden weiße Masse of Wismuth ("witte massa"), vertaald in het midden van de zestiende eeuw naar Nieuw-Latijn bisemutum of bisemutium.

Omdat bismut al sinds de oudheid bekend is, wordt aan niemand de ontdekking ervan toegeschreven. De alchemist (vroegere chemicus) Agricola (1546) stelde dat bismut een apart metaal is, in een familie van metalen, waaronder tin en lood. Dit was gebaseerd op de uiterlijke kenmerken.

Bismut was ook bekend bij de Inca's en werd (samen met het gebruikelijke koper en tin) gebruikt in een speciale brons-legering voor messen.

in 1738 werd het de chemici Johann Heinrich Pott,  Carl Wilhelm Scheele en Torbern Olof Bergman duidelijk, wat het onderscheid tussen lood en bismut was, en Claude François Geoffroy toonde in 1753 aan dat dit metaal verschilt van lood en tin.

Gebruik

Biologie

Veiligheid

Toepassingen

Plaats in het periodiek systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bismut&oldid=691188"