Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Inca's

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Merge-arrow.svg Iemand vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Inca. Als de tekst wordt ingevoegd, wordt dit artikel een doorverwijzing.
Inca-expansion.png

De Inca`s woonde in Zuid-Amerika aan het Andes gebergte wat van noord tot het zuiden van hun koninkrijk liep, ze kwamen in 1836 naar Zuid-Amerika daar bouwden ze een van de 7 nieuwe wereldwonderen. Zij waren een van de 3 grootste volken van Amerika het strekte zich uit tot aan 1532 toen werd het volk veroverd door de Spanjaarden uit Spanje de Inca koning werd gevangen genomen de zonen van de koning werden waarschijnlijk vermoord.

Cultuur.

De Inca`s waren goede architecten, ze bouwden: bruggen over het water, goede en sterke forten en verbazingwekkende tempels. Alle Inca paden bij elkaar zijn 22.000 kilometer waar van bijna alle paden nog heel zijn. De huizen van de Inca’s waren aardbeving bestendig ondanks dat er geen cement gebruikt werd. Op de wegen reden geen karren (wagens) omdat ze het wiel nog niet hadden uitgevonden. De Inca’s geloofde in de zon en de maan, er werden zonnefeesten gehouden om te zorgen dat de maan de zon niet stopten. De zonnegod hete Inti de god van de maan heten Quilla en de Oppergod hete Viracocha. Hun Geloof hete Intioisme. De Inca’s geloofde in het leven na de dood. Ze vereerde ook hun voorvaderen, dat waren een van de belangrijkste voorwerpen van het rijk. Het leek net of ze nog leefde. Op het platteland werden de mensen gebalsemd (gemummificeerd). Er werden vaten voedsel bij het graf gelegd dat was nodig voor het leven na de dood. De omringende bergen van Machu Picchu Werden door de Inca’s waarschijnlijk als goden vereerd. De Inca’s Spraken Quechua een Amerikaanse taal Maar dan een zuidelijke variant. De Taal kwam oorspronkelijk uit het kustgebied van Peru maar het werd al snel door de Inca’s Gebruikt. De Kleding van de Inca`s werd gemaakt van wol of katoen Als het koud was hadden ze een wollen mantel om en aan de voeten wollen sandalen. Inca`s die hoger in rang stonden hadden de zelfde kleren alleen dan met een betere kwaliteit. Het Inca rijk draaide om landbouw daarom waren de meeste Inca`s Boeren. Ze zaaide maïs, aardappelen, cacao, tomaten en tabak wat ze in de oude wereld nog niet kenden. De Mannen werkten op het land terwijl de vrouwen kleding en maisbier maakte. Het hoofd van de Inca`s “Spa Inca” was de baas van het leger de Inca`s hadden allemaal militaire rangen Zoals:


  • de 'Chunka Camayoq' had 10 mensen onder zich.
  • de 'Pachaq Camayoq' had 100 mensen onder zich
  • de 'Waranqa Camayoq' had 1000 mensen onder zich
  • de 'Apu' was de kapitein van 2500 mensen
  • de 'Hatun Apruratin' was een onderbevelhebber met 5000 mensen onder zich
  • de hoogste bevelhebber was de generaal, die 10.000 mensen onder zich had

De Inca`s die in het oosten woonde waren experts met de boog De Kuststammen gebruikte vaak speren en werpbijlen Sommige stammen gebruikte Bola`s dat waren 2 of 3 stenen die werden aan een kort gebonden Het werd rond de benen gespannen bij mens of dier het kon daarom ook grote wonden veroorzaakten. Toen het leger op zijn hoogtepunt was waren er 250.000 soldaten die Houten zwaarden gebruikte met een brons snijvlak. De Inca`s hadden ook een bijzonder wapen De Zogenaamde Brandbommen, ze hadden gloeiende stenen daar goten ze brandende vloeistof overheen en ze bonden er een lint omheen daardoor ging het lint wrijven en vatte vlam. De Inca`s begonnen hun gevechten met veel lawaai. Toen kwamen de slingerlaars met de boogschutters toen kwamen de pijlwerpers en de bola`s Toen begon er een gevecht met zwaardvechters, de Reserve troepen werden weggelaten van het gevecht ze werden allen gestuurd als het nodig was.

Geloof

José Bernardo de Tagle Inti.svg

De oorsprong van het geloof kwam uit de Andes zij dachten dat de zon en de maan hun vader en moeder waren.

De Inca`s geloofde in het leven na de dood ze dachten dat de lichamen van hun voorouderen weer opstonden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Inca%27s&oldid=705160"