Fluor (element)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chemisch element
Fluoro liquido a -196°C 1.jpg
Fluor is bij −196 °C vloeibaar
Naam Fluor / Fluere (Latijn)
Latijn
Symbool F
Atoomnummer 9
Soort Halogeen gas
Kleur Lichtgeel
Smeltpunt −219,6 oC
Kookpunt −188,1 oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Fluor is een chemisch element met als symbool de letter F en het atoomnummer 9. Het is lichtgeel. Het is het lichtste halogeen en bestaat onder standaard-omstandigheden (kamertemperatuur) als een zeer giftig, lichtgeel gas (dan als di-fluor, waarbij elk fluor molecuul bestaat uit twee fluor-atomen.

Het is genoemd naar het mineraal fluoriet, dat zelf weercgenoemd is naar het Latijnse fluo of fluere (vloeien, smelten).

Fluor reageert makkelijk met de meeste andere chemische elementen.

Voorkomen

Als gas is het zeer lichtgeel. Als vloeistof heldergeel.

Fluor in erts of mineraal

Geschiedenis

Fluoriet is de belangrijkste minerale bron van fluor. Dit mineraal gaf het element zijn naam, en werd voor het eerst beschreven in 1529 door Georgius Agricola. Toen werd het toegevoegd aan metaal-ertsen om hun smeltpunten voor het smelten te verlagen. Dat gaf het Latijnse werkwoord 'fluo' dat "vloeien" betekent, het mineraal zijn naam. Voorgesteld als een element in 1810, bleek fluor moeilijk en gevaarlijk te scheiden van zijn verbindingen, en verschillende vroege onderzoekers stierven of liepen verwondingen op bij hun pogingen. Pas in 1886 isoleerde de Franse chemicus Henri Moissan het element fluor met behulp van elektrolyse bij lage temperatuur, een proces dat nog steeds wordt gebruikt voor moderne productie. In 1906, twee maanden voor zijn dood, ontving Moissan de Nobelprijs voor Scheikunde.

De koelmiddelen afdeling van General Motors (GM) deed rond 1929 proeven met chloorfluorkoolwaterstoffen. Ook wel bekend als CFK's of Freon, die behalve als koelmiddel, ook gebruikt worden als drijfgas in spuitbussen. Deze stoffen zijn slecht voor de ozonlaag en worden tegenwoordig gelukkig minder gebruikt.

Polytetrafluorethyleen (Teflon) werd in 1938 bij toeval ontdekt door Roy J. Plunkett terwijl hij aan koelmiddelen werkte bij het bedrijf Kinetic. Teflon is gebruikt als hitteschild in de ruimtevaart en werd later ook als laagje in de anti-aanbakpan gebruikt. Teflon is schadelijk voor het milieu.

De industriële productie van fluorgas voor uranium-verrijking, de grootste toepassing ervan, begon tijdens het Manhattan-project in de Tweede Wereldoorlog. Hierbij ging het om de ontwikkeling van de atoombom.

Fluor in molecuulmodel

Gebruik

Biologie

Fluoride is erg giftig maar kan wel gaatjes in je tanden voorkomen. Het is dus veel te vinden in dingen als tandpasta en spoelwater

Toepassingen

Plaats in het periodiek systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr


Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fluor_(element)&oldid=682961"