Portaal:Sprookjes en volksverhalen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Banner Sprookjes en Volksverhalen.gif

Welkom op het Portaal Sprookjes en Volksverhalen
miniature
r was eens ... een sprookje. Sprookjes behoren tot het genre volksverhalen, die gevormd zijn in het volksgeloof. Deze verhalen zijn zo oud, al vanaf het moment dat mensen met elkaar kunnen communiceren. Al eeuwenlang worden volksverhalen zoals sprookjes, legenden, mythen en mythologie, fabels en sagen aan elkaar verteld en doorverteld. De verhalen kunnen zich afspelen in de gewone mensenwereld, maar het kunnen ook verzonnen werelden zijn. De sprookjesfiguren vertegenwoordigen bepaalde karakters en de verhalen bevatten meestal een moraal of een diepere wijsheid. Ook komen er wel eens sprekende dieren in voor. Soms gaat het om een zoektocht of ontdekkingstocht. Een queeste wordt dat genoemd zoals bij In de Ban van de Ring van Tolkien. Of de hoofdfiguur krijgt te maken met een vloek die overwonnen moet worden, of hij of zij moet een zekere macht zien te bestrijden, vaak met een list. Ook andere literaire schrijvers schreven min of meer sprookjes zoals Charles Dickens, met zijn A Christmas Carol in Prose. Vaak speelt magie een rol en is er sprake van het goede tegen het kwade, het arme en het rijke. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Hoewel de meeste illustratoren van sprookjes niet bekend zijn, mag Anton Pieck niet onbenoemd blijven. Hij is mede de grondlegger van de Efteling, Nederlands bekendste sprookjes-attractiepark. Kijk ook eens in de Lijst van sprookjes en volksverhalen. Veel leesplezier!

Farm-Fresh bullet terug.pngTerug naar PIM-systeem
Giambattista Basile (15 februari 1566 - 23 februari 1632,
De onbekende Italiaanse sprookjesschrijver
Charles Perrault (12 januari 1628 - 16 mei 1703),
De grondlegger van de sprookjes
Giambattista Basile by Nicolaus Perrey.jpg

Giambattista Basile werd geboren op 15 februari 1566, en overleed op 23 februari 1632. Van hem verscheen het boek "De cunto de li cunti overo de trattenemiento de peccerille" (Het sprookje der sprookjes). Hij was ook de eerste die het verhaal van Raponsje (Rapunzel), Assepoester en de gelaarsde kat vertelt.

Portrait de Charles Perrault par Charles Le Brun (détail).jpg

Charles Perrault werd geboren op 12 januari 1628 in Parijs, Vlag van Frankrijk Frankrijk, en overleed op 16 mei 1703 aldaar.
Bekende werken: Histoires ou contes du temps passé, avec des moralités: Contes de ma mère l'Oye (Sprookjes van Moeder de Gans) met daarin De schone SlaapsterRoodkapjeAssepoesterDe gelaarsde katBlauwbaardKleinduimpjeDoornroosje

Gebroeders Grimm,
Verzamelaars van sprookjes
Hans Christian Andersen,
Deense dichter en schrijver
Grimm.jpg

De gebroeders Grimm; Jacob (1785–1863) en Wilhelm (1786–1859) Grimm werden geboren in Vlag van Duitsland Duitsland.
Bekende werken: Kinder- und Hausmärchen (Kinder- en Huishoudsprookjes) met daarin AssepoesterBontepelsDe bijenkoninginDe kikkerkoning of de IJzeren HendrikDe KikkerprinsDe waternimf in de vijverDe wolf en de zeven geitjesDe zes zwanenDoornroosjeDuimendikHans en GrietjeHet dappere snijdertje (kleermakertje) • Stadsmuzikanten van BremenRapunzel of RaponsjeRepelsteeltjeRoodkapjeVrouw HolleTafeltje dek je, ezeltje strek je en knuppel uit de zakVan de visser en zijn vrouwVrouw HolleSlimme HansSneeuwwitjeKoning LeisterbaardZwaan kleef aan
Sinds 2005 staat de sprookjesverzameling op de Werelderfgoedlijst voor documenten van UNESCO.

HCA by Thora Hallager 1869.jpg

Hans Christian Andersen, werd geboren in Odense Vlag van Denemarken Denemarken, op 2 april 1805, en overleed in Kopenhagen, op 4 augustus 1875.
Met bekende werken als: De kleine zeemeerminDe nieuwe kleren van de keizerDe prinses op de erwtDe Chinese nachtegaalHet lelijke jonge eendjeDe rode schoentjesHet meisje met de zwavelstokjesHet tinnen soldaatje of De standvastige tinnen soldaat • De sneeuwkoninginDe TondeldoosDuimelijntjeDe wilde zwanenKlaas Vaak

Walt Disney,
De Man die de sprookjes tot leven bracht
J.K. Rowling,
Een moderne sprookjesverteller
Walt Disney 1946.JPG

Hoewel Walt Disney nooit een sprookje geschreven heeft, hoort hij hier wel thuis. Hij verwerkte veel van de hiervoor genoemde sprookjes in (strip)boeken, animaties en speelfilms, waardoor de oude sprookjes weer bekend werden. In veel van deze versies spelen zijn bekende figuren als Mickey Mouse, Donald Duck, Kwik, Kwek en Kwak een rol. Sommige verhalen zijn ook gebasseerd op boeken van William Shakespeare. Zo is de The Lion King een vrije vertolking van Hamlet. De laatste decennia worden van de films musicals gemaakt.


Rowling Reading Book.JPG

Een moderne sprookjesverteller is J.K. Rowling. Zij werd geboren in Chipping Sodbury (bij Bristol), op 31 juli 1965) is een Britse schrijfster. Joanne is bekend geworden door haar boeken over leerling-tovenaar Harry Potter. Zie verder bij Portaal:Harry Potter.

Andere modernere sprookjes zijn Belle en het BeestGoudlokje en de drie berenKronieken van NarniaAlice in WonderlandPinokkio.

Sjeherazade,
Sprookjesvertelster van 1001 nacht
Sprookjes van de Lage Landen,
Volksverhalen uit de provincies
Sophie Gengembre Anderson - Scheherazade.jpg

Sjeherazade of Scheherazade is de Perzische vertelster van de verhalen uit Duizend-en-een-nacht. Enkele van haar verhalen: Aladdin en de wonderbaarlijke lamp (waar de film Aladdin naar is gemaakt) • Ali Baba en de veertig roversDe zeven reizen van Sinbad de ZeemanHet verhaal van de visser en de djinnPrins Ahmed en de fee Pari BanoeHet verhaal van de drie appelsDe bochelPrins Kamar Alzaman en BoedoerAbukier en Abuzier (Abu Kir en Abu Sir)

Gustaaf Frederick van der Wall Perné - Vrouwtje van Stavoren.jpg

In 1985 verscheen het boek Alle Sprookjes van de Lage Landen van Eelke de Jong en Hans Sleutelaar. Het bevat 500 volksverhalen, sagen, legenden en sprookjes die in de Lage Landen eeuwenlang mondeling zijn overgeleverd en pas later opgeschreven. Enkele voorbeelden: Het vrouwtje van StavorenGrote Pier van Kimswerd • Ellert en Brammert in SchoonoordDe Legende van Sint Servaas • de Zwaanridder • De sage van Kabouterkoning Kyrië • spookschip De Vliegende HollanderDe zeemeermin van WestenschouwenHans BrinkerDe rattenvanger van HamelenJan Klaassen en KatrijnDe legende van de Bokkenrijders

Zie ook Meertens InstituutVolksverhalen Almanak

Veel voorkomende sprookjesfiguren en voorwerpen

In sprookjes komen vaak dezelfde figuren voor. Veelal staan ze voor een bepaald karakter of archetype.
BoerBoze stiefmoederElfElfenkoninginDraakDwergFeeGeestHeksJagerKabouterKindKnechtkoboldKolKoning • de Ierse LeprechaunnimfPeettante of PetemoePrinsPrinsesReusRoverSpookToverfeeTrolWeeskindWolfZeemeerminZeerover
Bijzondere voorwerpen: kristallen of glazen bol • (giftige) paddenstoelen • bijzondere planten en kruidensnoep en koekspinnewielen, weefgetouwen, spoelen, vingerhoedjes, appels, eieren, toverdrankjes, olielampen, vliegend tapijt, betoverde schoenen, laarzen, kleding, munten en sieraden, zoals (gouden of zilveren) (magische) ringen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Sprookjes_en_volksverhalen&oldid=888218"