Harry Potter (personage)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harry Potter
Harry James Potter by Reilly Brown (cropped).jpg
Getekende versie van Harry Potter
Beroep
Engels Harry James Potter
Geslacht Man
Soort
Geboren
Gestorven
Haar zwart
Ogen groen
Ouders James Potter en Lily Evers
Getrouwd Ginny Wemel
Kinderen Albus Potter - James Potter jr. - Lily Potter jr.
Afdeling Griffoendor
Afstamming Halfbloed

vader volbloed,
moeder Dreuzeltelg

Trouw Orde van de Feniks

Ministerie van Toverkunst
Strijders van Perkamentus

Acteur Daniel Radcliffe
Vanaf Harry Potter en de Steen der Wijzen
Portaal Portal.svg Harry Potter

Harry James Potter (31 juli 1980) is de hoofdpersoon uit de Harry Potter-boeken en films, die zijn bedacht en geschreven door Joanne Rowling. Op haar boeken is ze bekend als J.K Rowling

Hij is de enige die de vloek Avada Kadavra (vloek des doods) ooit heeft overleefd. Harry's ouders, Lily en James Potter, zijn vermoord door Voldemort. Harry groeit op bij zijn oom en tante, Herman en Petunia Duffeling (Vernon and Petunia Dursley), en hun zoon, Dirk Duffeling (Dudley Dursley). Die zijn niet echt heel blij met hem. Ze hebben toen Lily doodging gezworen dat ze nooit meer over tovenarij gingen praten, of zelfs maar aan denken. En nu krijgen ze een tovenaar in huis! Dus toen Harry een brief kreeg van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, probeerde ze dit zo goed mogelijk te verbergen...

Maar op zijn elfde gaat hij toch naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij omdat de jachtopziener van Zweinstein, Rubeus Hagrid hem komt ophalen. Harry komt in de afdeling Griffoendor, samen met zijn twee beste vrienden: de roodharige Ron Wemel (Ron Weasly) en het slimme meisje Hermelien Griffel (Hermione Granger). Hij heeft nog meer vrienden: Albus Perkamentus (Albus Dumbledore), Ginny Wemel (Ginny Weasley), Loena Leeflang (Luna Lovegood), Marcel Lubbermans (Neville Longbottom) en Cho Chang. Zijn vijanden op school zijn: Draco Malfidus (Draco Malfoy), Vincent Korzel (Vincent Crabbe) en Karel Kwast (Gregory Goyle). Het doel van Harry Potter is om Voldermort te verslaan. Voldermort heeft zijn ouders vermoord en had een poging gedaan om Harry Potter ook te doden, maar die mislukte.

Harry leert op zijn 13e van Remus Lupos zijn patronus op te roepen. Zijn Patronus is, net als die zijn vader, die een faunaat was (dat je in een dier kan veranderen) een hert.

Aan het einde trouwt Harry met Ginny Wemel. Ze krijgen drie kinderen; James Sirius Potter, Albus Severus Potter en Lily Loena Potter.

Er zijn 7 delen (boeken), maar er zijn 8 films gemaakt. Het laatste deel werd verteld in 2 films, omdat er geen dingen uit het boek konden worden weggelaten. Alle stukken waren belangrijk. In de films werd de rol van Harry Potter gespeeld door Daniel Radcliffe, Hermelien Griffel werd gespeeld door Emma Watson en Ron Wemel werd gespeeld door Rupert Grint. Alle boeken zijn verkrijgbaar in het Nederlands. Alle films zijn verkrijgbaar voor DVD en Blu-ray.

Het logo van Harry's school, Zweinstein.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Harry_Potter_(personage)&oldid=805415"