Bill Wemel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem Arthur "Bill" Wemel
Geen afbeelding
beschikbaar
Beroep Bankmedewerker, Vloekbreker
Engels William Arthur "Bill" Weasley
Geslacht Man
Soort
Geboren 29 november 1970
Gestorven
Haar lang rood haar
Ogen
Ouders Arthur en Molly Wemel
Getrouwd Fleur Delacour
Kinderen Victoire Wemel

Domenique Wemel
Louis Wemel

Afdeling
Afstamming
Trouw
Acteur Domhnall Gleeson
Vanaf Harry Potter en de Vuurbeker (boek)
Portaal Portal.svg Harry Potter

Willem Arthur "Bill" Wemel (29 november 1970, Engels: William Arthur "Bill" Weasley), is een personage uit de Harry Potter-boeken. In de Harry Potter films wordt hij gespeeld door de Ierse acteur Domhnall Gleeson.

Bill Wemel is de oudste geboren zoon van Arthur en Molly Wemel. Hij is de broer van Ronald Wemel. Hij wordt beschreven als "hardwerkend" en "nuchter", maar heeft een voorliefde voor "een beetje avontuur, een beetje glamour". Tijdens zijn tijd op Zweinstein wordt Bill zowel prefect als hoofdjongen. Later werkt hij voor Goudgrijps Bank in Egypte als Vloekbreker.

Hij maakt zijn eerste volledige optreden in Harry Potter en de Vuurbeker, waar hij wordt beschreven als een knappe jongeman, met lang rood haar, vastgebonden in een paardenstaart en een enkele hoektandoorbel. Wanneer hij en mevrouw Wemel een bezoek brengen aan Zweinstein tijdens het Toverschool Toernooi, kijkt Fleur Delacour hem met "grote belangstelling" aan. Bill keert terug naar Groot-Brittannië om met de Orde te werken in Harry Potter en de Orde van de Feniks. Hij ontmoet Fleur op het hoofdkantoor van Goudgrijp in Londen, waar ze op dat moment werkzaam is en haar lessen geeft om haar Engels te verbeteren. Na een relatie van een jaar verlooft het stel zich en neemt Bill zijn verloofde mee naar huis om zijn familie te leren kennen, die haar afkeurt.

Bill vecht tegen de aanval van de Dooddoeners op Zweinstein tegen het einde van Harry Potter en de Halfbloed Prins, waar hij wordt aangevallen door weerwolf Fenrir Vaalhaar, die hem misvormt. Omdat Vaalhaar ten tijde van de aanval in menselijke vorm was, lijdt Bill slechts gedeeltelijk aan lycantropiebesmetting (besmetting waarvan je een weerwolf wordt): dit geeft permanente littekens op zijn gezicht en een verworven voorliefde voor zeer zeldzaam rundvlees. Fleur, die zijn wonden beschouwt als een trots teken van zijn moed, is ervan overtuigd dat hun huwelijk volgens plan verloopt, wat indruk maakt op Bills familie over de kracht van de wedstrijd. In Harry Potter en de Relieken van de Dood helpen Fleur en Bill mee om Harry veilig uit het huis van de Duffelingen te laten escorteren, en ze zijn er getuige van dat Alastor 'Dwaaloog' Dolleman wordt vermoord door Voldemort zelf, wat ze aankondigen bij hun terugkeer naar het Nest. Het echtpaar viert daar hun bruiloft en biedt later een veilige haven voor het trio en enkele anderen in hun huis, Shell Cottage. Zowel Bill als Fleur waren strijders tijdens de Slag om Zweinstein, en beiden overleefden de strijd. Bill en Fleur krijgen later drie kinderen:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bill_Wemel&oldid=807914"