Dvd

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf DVD)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dvd icon.svg

Een dvd of DVD (algemene afkorting voor Digital Video Disc of Digital Versatile Disc) is een opslagschijf waarop digitale informatie wordt opgeslagen. Dit gebeurt door middel van een laser, die minuscule krasjes erop maakt. Dit is een optisch opslagelement. Het werd uitgevonden en ontwikkeld in 1995 en voor het eerst uitgebracht op 1 november 1996 in Japan.

Een DVD lijkt erg veel op een CD-ROM, er kan echter meer informatie op. Het opslagmedium bestaat nog wel, maar de verkoop ervan begint af te nemen. Het is ook veel gebruikt als opslagmedium voor videofilms en videospellen.

Om een een DVD te kunnen gebruiken heb je een DVD-speler nodig.

De opvolger in 2006 was de Blu-ray Disc, die meer informatie kan bevatten. Een dubbellaagse Blu-ray-schijf kan maximaal 50 GB bevatten.

Dvd's kregen rond 2015 te maken met concurrentie van video-on-demand -diensten. De zogeheten Videodiscotheken waar je films kon kopen verdwenen dan ook langzaam uit het straatbeeld. In 2017 hadden digitale streamingdiensten voor het eerst de verkoop van dvd's en Blu-rays ingehaald.

Houdbaarheid

Geschat wordt dat DVD's tot zo'n 30 jaar goed blijven (bij een temperatuur van rond de 18°C).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dvd&oldid=844745"