Video-on-demand

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Video on demand (VOD), ook wel video op aanvraag, video op verzoek of video op afroep genoemd is een netwerkdienst of streamingdienst die een gebruiker toelaat om, op het moment dat hij of zij dit wil, een video te bekijken. Je bent dus niet afhankelijk van een omroep die bepaalt welk programma of film er komt. VOD-diensten kunnen via het internet aan thuisgebruikers worden aangeboden wanneer deze gebruikers beschikken over een kabelmodem of DSL-lijn. Dit kan via de televisie aanbieders zoals KPN, Caiway en Ziggo. Bovendien moet je TV-toestel of bijbehorende apperatuur er geschikt voor zijn. Ook kan er lokaal (bijvoorbeeld binnen een school of bedrijf) een server staan, waarvandaan een film kan worden opgevraagd. Maar meestal zijn het grote aanbieders.

De VOD-bedrijven hebben voor een groot deel de DVD en Blu-ray verdrongen. De eerste commerciële VOD-dienst werd gelanceerd in Hongkong rond 1990.

Vrijwel alle aanbieders bezitten de volgende eigenschappen:

  • Maandelijks opzegbaar
  • Content is te bekijken op elk type scherm, zoals tablet, (digitale) televisie, laptop, desktop en zelfs smartphones
  • Een eigen profiel met voorkeuren
  • Kindvriendelijke inhoud
  • Mogelijkheid om een film of serie te downloaden naar het apparaat

Veelal moet je je op een VOD-bedrijf abboneren en zijn er dus kosten aan verbonden.

Aanbieders

Bekende internationale aanbieders zijn:

Nederlandse aanbieders:

Belgische aanbieders:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Video-on-demand&oldid=846660"