Gladianus Smalhart

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gladianus Smalhart
HarryPotterExhibition CiteDuCinema ParisSaintDenis (39).JPG
Kledij en schilderijen van Gladianus Smalhart
Beroep Schrijver, oud-leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten, Orde van Merlijn, derde klasse, Erelid van de Bond Tegen de Zwarte Kunsten, 5 keer op rij door Heks en Haard uitgeroepen tot Tovenaar met de Charmantste Glimlach
Engels Gilderoy Lockhart
Geslacht Man
Soort
Geboren 26 January 1964
Gestorven
Haar Blond
Ogen Helderblauw
Ouders
Getrouwd
Kinderen
Afdeling Ravenklauw
Afstamming Halfbloed
Trouw
Acteur Kenneth Branagh
Vanaf Harry Potter en de Geheime Kamer (boek)
Portaal Portal.svg Harry Potter

Gladianus Smalhart (in het Engels: Gilderoy Lockhart) is een personage uit de boeken van Harry Potter. Hij is leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten in Harry Potter en de Geheime Kamer (Harry's tweede jaar op Zweinstein). Hij wordt aanbeden door de vrouwelijke studenten vanwege zijn charme en populariteit in de tovenaarswereld, maar is eigenlijk een lafaard en een fraudeur die verhalen van andere tovenaars heeft overgenomen en vervolgens hun herinneringen heeft gewist. Hij verliest zijn eigen geheugen wanneer een spreuk een averechts effect op hem heeft en wordt vervolgens in het ziekenhuis opgenomen voor langdurige zorg.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gladianus_Smalhart&oldid=807653"