Voldemort

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lord Voldemort
Lord Voldemort's Figure.jpg
Wassen beeld van Lord Voldemort
Beroep Marten Asmodom Vilijn,

de Heer van het Duister, Jeweetwel, Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden

Engels Lord Voldemort, You-know-who, the dark lord, Tom Marvolo Riddle en He-who-must-not-be-named
Geslacht Man
Soort
Geboren 31 december 1926
Gestorven 2 mei 1998
Haar Vroeger zwart, later kaal
Ogen Vroeger blauwgrijs, later rood
Ouders
Getrouwd
Kinderen Delphini Vilijn (alleen in Het Vervloekte Kind)
Afdeling Zwadderich
Afstamming halfbloed

moeder volbloed, vader dreuzel

Trouw Zalazar Zwadderich
Acteur Ralph Fiennes (volwassen)
Vanaf Harry Potter en de Steen der Wijzen (boek)
Portaal Portal.svg Harry Potter

Voldemort is een personage uit de Harry Potter-serie.

Hij is een duistere tovenaar die al jaren aan de macht was over de hele toverwereld. Totdat hij Harry Potter probeerde te vermoorden, wat hem niet gelukt is. Nadat hij Harry's vader James had vermoord wilde Voldemort Harry vermoorden. Maar Lily Evers (Harry's moeder) sprong voor de jongen. De dodelijke straal raakte Lily waardoor Harry een soort bescherming kreeg. Toen Voldemort Harry probeerde te vermoorden kaatste de vloek terug, en raakte Voldemort.

14 jaar later herrees hij met behulp van zijn gruzielementen en probeerde Harry weer te vermoorden. De jacht op Harry ging door tot nu. Je kunt lezen hoe het afloopt in Harry Potter en de Relieken van de Dood.

Zijn echte naam is 'Marten Asmodom Vilijn', en hij maakt van zijn naam een anagram: Mijn naam is Voldemort. Vandaar de naam Voldemort. In het Engels is dit van 'Tom Marvolo Riddle' naar I am lord Voldemort. Hij is de belangrijkste tegenspeler in de serie Harry Potter- romans van JK Rowling. Zijn personage verscheen voor het eerst in Harry Potter en de Steen der Wijzen, dat in 1997 werd gepubliceerd, en persoonlijk of in flashbacks terugkeerde in elk boek en de verfilming ervan in de serie, behalve de derde, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, waarin hij alleen wordt genoemd.

Voldemort is de aartsvijand van Harry Potter, die volgens een profetie "de macht heeft om de Heer van het Duister te verslaan". Hij probeert de jongen te vermoorden, maar vermoordt in plaats daarvan zijn ouders, Lily en James Potter , en laat Harry achter met een litteken op zijn voorhoofd in de vorm van een bliksemschicht. Bijna elke heks of tovenaar durft zijn naam niet uit te spreken en verwijst in plaats daarvan naar hem met bijnamen als "Je weet wie", " Hij-die-niet-genoemd mag worden", of "de Heer van het Duister". Voldemorts obsessie met bloedzuiverheid duidt op zijn doel om de tovenaarswereld van Dreuzel te verlossen (niet-magisch) erfgoed en om beide werelden, Dreuzel en tovenaars, te veroveren, om dominantie van volbloed te bereiken. Via de familie van zijn moeder is hij de laatste afstammeling van de tovenaar Zalazar Zwadderich, een van de vier oprichters van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Hij is de leider van de Dooddoeners, een groep boze tovenaars en heksen die zich inzetten om de tovenaarswereld van Dreuzels te bevrijden en Voldemort als opperste heerser te vestigen.

In de films wordt de rol gespeeld door Ralph Fiennes.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Voldemort&oldid=807777"