Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Hamlet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hamlet, Prins van Denemarken
Hamlet quarto 3rd.jpg
Informatie
Alternatieve titel
Schrijver William Shakespeare
Taal (origineel) Engels
Land Flag of the United Kingdom.svg Verenigd Koninkrijk
Genre Tragedie
Datum 1600 - 1602
ISBN
Uitgeverij
Bijzonderheden

Online-tekst

Hamlet, Prins van Denemarken is een toneelstuk van William Shakespeare. Shakespeare schreef het stuk tussen 1600 en 1602. Het toneelstuk is een zogeheten tragedie; een van de bekendste tragedies van Shakespeare. Het toneelstuk is enorm bekend en wordt nog steeds opgevoerd. In het kasteel Kronborg in Denemarken wordt Hamlet zelfs bijna iedere dag opgevoerd, aangezien het stuk in het kasteel zou hebben plaatsgevonden.

Het toneelstuk is vernoemd naar het hoofdpersonage Hamlet, de kroonprins van Denemarken. Hamlet's vader werd vermoord door zijn oom Claudius, die vervolgens zijn moeder trouwt en zijn stiefvader wordt. Hamlet komt dit te weten door de geest van zijn vader, die hem komt opzoeken. Hamlet raakt hierna geobsedeerd met het vermoorden van zijn oom uit wraak. Ondertussen in Ophelia verliefd op Hamlet, maar pleegt zelfmoord uit verdriet. Dit maakt haar broer boos, die vervolgens geobsedeerd raakt met het vermoorden van Hamlet.

Het bekendste citaat uit het toneelstuk is To be, or not to be, that is the question (Te zijn of niet te zijn, dat is de vraag).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hamlet&oldid=662548"