Charles Perrault

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Charles Perrault, een schilderij van Philippe Lallemand.

Charles Perrault (Parijs 12 januari 1628 - Parijs, 16 mei 1703) was een Franse schrijver. Hij werd bekend vanwege zijn sprookjes.

Leven

Perrault werd geboren als zoon van een rijke familie. Hij studeerde rechten en werd ambtenaar. Ook was hij een belangrijk intellectueel. In 1697 publiceerde hij zijn bekendste werk, Histoires ou contes du temps passé, avec des moralités: Contes de ma mère l'Oye. Dit was een grote verzameling volksverhalen. Het boek werd internationaal beroemd onder zijn naam. In Nederland staat dit boekwerk bekend als Sprookjes van Moeder Gans.

Bekende sprookjes van Perrault zijn:

Perrault gaf ook de aanzet tot "de Strijd tussen de Klassieken en de Modernen". Tijdens een lezing zei hij dat Homerus een slechte schrijver was. Hierdoor verliet Nicolas Boileau de zaal. Hij zou de verdediger van de 'ouden' worden. De broer van Charles, Claude, is bekend geworden door het ontwerpen van de oostelijke vleugel in het Louvre.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Charles_Perrault&oldid=843492"