Donald Duck (personage)

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Donald Fauntleroy Duck (geboren op 9 juni 1934) is een klungelige eend uit de strips en tekenfilms van Walt Disney. Zijn achternaam betekent eend in het Engels. Donalds karakter is zo:driftig-opschepperig-lawaaiig-knorrig-onredelijk-onverstandig en soms gemeen.

Donald Duck is bedacht door Walt Disney. Disney tekende eerst filmpjes voor verschillende tekenfilmmakers. Door zijn tekenkunst werd hij veel gevraagd als medewerker, maar het duurde altijd erg lang tot de filmpjes klaar waren. Omdat het zo lang duurde werden de filmpjes veel te duur.De stem van Donald Duck werd gemaakt door Clarence Nach hij doet het al jaren hij maakte stemmen op straat toen de makers van Walt disney dat ontdekte werd hij meteen aangenomen voor Donald stem.Donald kwam ook al gauw in de krant, en in tijdschriften.En sinds 1955 is het ook op tv te zien.

Walt Disney

Walt Disney maakte in 1927 zijn eerste eigen filmpjes. Hij verzon Mickey Mouse, een tekenfilmfiguurtje dat zeer bekend zou worden. Donald Duck speelt in die eerste filmpjes nog niet mee. In het filmpje The Wise Little Hen (Het slimme kippetje) mocht Donald voor het eerst een beetje meedoen. Maar de brutale eend werd in korte tijd zo bekend, dat Walt Disney er het eerste geld voor zijn volgende films mee verdiende. En ook die werden steeds goed verkocht. Nu hoefde niemand meer te mopperen dat zijn filmpjes zo duur waren. Walt Disney begon een bedrijfje dat van toen af aan tekenfilms maakte. In het begin alleen over Donald Duck, maar later over bijna alles en iedereen. Als het maar niet over echte mensen ging.

Verschillende tekenaars

Overigens is Donald Duck het grootste deel van zijn bestaan niet door Walt Disney getekend maar door een aantal anderen, onder anderen door Carl Barks. Carl Barks is heel bekend geworden door dat hij Duckstad heeft gemaakt en getekend. Hij heeft ook Donald Duck figuren bedacht, zoals de Zware Jongens, Willie Wortel en Guus Geluk. Hij is geboren in 1901 en overleed op 99 jarige leeftijd. Na 1934 heeft Disney niet meer zelf getekend voor zijn tekenfilms. Hij kon beter films opzetten, organiseren en regisseren. Wel moest iedereen die meewerkte niet zijn eigen naam eronder zetten, maar die van Disney.

Familie en omgeving

Donald Duck is op 9 juni 1934 geboren in de tekenfilm "The Wise Little Hen".

De vader van Donald is Woerd ''Snater'' Duck. Donald is in oudere verhalen zelf ook weleens Woerd Snater genoemd. De moeder, en zus van Dagobert, is Hortensia Duck.De beste vriendin van Donald is Katrien Duck.

In DD Minipocket 4 kwam Oom Schraalhans McDuck bij hem op bezoek. Oom Schraalhans is de nog gieriger oom van oom Dagobert

Donald woont in Duckstad en daar woont ook zijn familie. Vaak zijn z'n vrienden ook familieleden, zoals de schatrijke Oom Dagobert.

Donald woont samen met zijn drie neefjes Kwik, Kwek en Kwak. De drie neefjes zijn een keer bij hem op bezoek gegaan en sinds die tijd nooit meer vertrokken. Hun moeder is Donalds zus: Dumbella. Kwik, Kwek en Kwak zijn meestal geen echte lieverdjes. Ze bedenken vaak ondeugende dingen en daar is oom Donald vaak de dupe van. Eigenlijk zijn de neefjes slimmer dan Donald. Ze kunnen heel aardig zijn voor Oom Donald en zijn dapper, trouw en lief.

Misschien wel het meest bekende familielid is Oom Dagobert Duck: de eend die in het geld zwemt. Hij loopt vaak met een hoge hoed, heel deftig. Maar hij is ook heel gierig. Donald heeft altijd te weinig geld, maar op zijn oom hoeft hij echt niet te rekenen. Dagobert neemt de neefjes en Donald wel vaak mee op de gekste avonturen. Ze gaan samen de hele wereld rond op zoek naar schatten en nog meer geld, En op zoek naar dat geld zijn het steeds weer "De Zware Jongens" die eropuit zijn het geld van oom Dagobert te stelen. Donald moet zijn oom dan weer te hulp springen.

Donald heeft ook een neef, Guus Geluk. Hij heeft altijd geluk en is mede daardoor behoorlijk arrogant. Hij voelt zich een stuk beter dan Donald en denkt dat hij veel slimmer en leuker is. Daarnaast is Guus verschrikkelijk lui en heeft een hekel aan werken. Hij zet zich nooit ergens voor in. Dat in tegenstelling tot Donald, die bijna overal moeite voor moet doen. Donald vindt hem maar vervelend.

Oma Duck is de oudste van de familie. Ze is meestal heel aardig, maar kan soms ook streng zijn. Ze vraagt haar familie steeds weer te gaan werken. Oma Duck houdt niet van luilakken.

Oma's hulpje Gijs Gans is ook een neef van Donald Duck. Gijs doet liever niets anders dan eten en luilakken. Niet voor niets dat Oma Duck vaak boos op hem is.

Katrien en Donald zijn een beetje verliefd op elkaar. Donald doet zijn best maar hij verpest het vaak voor zichzelf. Guus Geluk is ook gek op Katrien, en daarom Donalds concurrent.

Andere personages zijn de uitvinder Willie Wortel en zijn hulpje Lampje, Buurman Bolderbast, Zwarte Magica en Govert Goudglans.

Donald Duck in verschillende talen:
Taal Naam
Arabisch Donald al batta
Catalaans Ànec Donald
Chinees Tang Lao Ya
Deens Anders And
Duits Donald Duck
Engels Donald Duck
Fins Aku Ankka
Grieks Ntonalnt Ntak (Ντοναλντ Ντακ - Donald Dak)
Hongaars Donald Kacsa
Indonesisch Donal Bebek
Italiaans Paolino Paperino
Japans Nikano Saku
Nederlands Donald Duck
Pools Kaczor Donald
Russisch Дональд Дак (Donald Dak)
Samisch Vulle Vuojaš
Servisch/Kroatisch Paja Patak
Spaans, Portugees Pato Donald
Turks Vakvak
IJslands Andrés Önd
Zweeds Kalle Anka

In veel talen betekent de achternaam van Donald 'eend'.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Donald_Duck_(personage)&oldid=564796"