Donald Duck (personage)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Donald Duck met redacteur Jos Beekman van het gelijknamige blad (1997)
Zie ook Donald Duck (weekblad)

Donald Fauntleroy Duck is een heel bekende mensachtige eend uit veel strips en tekenfilms van Walt Disney. Zijn achternaam betekent eend in het Engels.

Donald Duck is bedacht door Walt Disney. Hij kwam verscheen voor het eerst in een kort tekenfilmpje genaamd The Wise Little Hen, dat op 9 juni 1934 uitkwam als onderdeel van de Silly Symphonies.

Donalds karakter is tegelijk klungelig, driftig, opschepperig, lawaaiig, knorrig, onredelijk-onverstandig en soms gemeen. Soms kan hij ook heel aardig zijn. Verder heeft hij meestal erg veel pech.

Disney tekende eerst filmpjes voor verschillende tekenfilmmakers. Vanwege zijn tekenkunst werd hij veel gevraagd als medewerker. De stem van Donald Duck werd eerst ingesproken door Clarence Nash.

Donald kwam ook al gauw in de krant, en in tijdschriften. Vanaf 1955 was hij ook op tv te zien. Het weekblad Donald Duck, dat onder andere in het Nederlands wordt uitgegeven, is naar hem vernoemd.

Oorsprong

Walt Disney maakte in 1927 zijn eerste eigen filmpjes. Hij verzon Mickey Mouse, een tekenfilmfiguurtje dat ook zeer bekend zou worden.

In The Wise Little Hen (Het slimme kippetje) mocht Donald voor het eerst een beetje meedoen. Maar de brutale eend werd in korte tijd zo bekend, dat Walt Disney er het eerste geld voor zijn volgende films mee verdiende. En ook die werden steeds goed verkocht. Walt Disney begon een bedrijfje dat van toen af aan tekenfilms maakte. In het begin alleen over Donald Duck, maar later over bijna alles en iedereen.

Verschillende tekenaars

Overigens is Donald Duck het grootste deel van zijn bestaan niet door Walt Disney getekend maar door een aantal anderen, tot 1966 vooral door Carl Barks. Barks is heel bekend geworden door dat hij ook Duckstad grotendeels heeft gemaakt en getekend. Hij heeft ook andere bijfiguren bedacht, zoals de Zware Jongens, Willie Wortel en Guus Geluk.

Familie en omgeving

De vader van Donald is Woerd ''Snater'' Duck. Donald is in oudere verhalen zelf ook weleens Woerd Snater genoemd. De moeder, en zus van Dagobert, is Hortensia Duck. Donalds vaste vriendin is Katrien Duck.

In DD Minipocket 4 kwam Oom Schraalhans McDuck bij hem op bezoek. Oom Schraalhans is de nog gieriger oom van oom Dagobert

Donald woont in Duckstad en daar woont ook een groot deel van zijn familie.

Donald woont samen met zijn drie neefjes Kwik, Kwek en Kwak. De drie neefjes zijn een keer bij hun oom op bezoek gegaan (namelijk in het tekenfilmpje Donald's Nephews uit 1938) en sinds die tijd nooit meer vertrokken. Hun moeder is Donalds zus Dumbella, die de neefjes nooit meer is komen ophalen. Kwik, Kwek en Kwak zijn meestal geen echte lieverdjes. Ze bedenken vaak ondeugende dingen en daar is oom Donald vaak de dupe van. Eigenlijk zijn de neefjes slimmer dan Donald. Ze kunnen heel aardig zijn voor hun oom.

Misschien wel het meest bekende familielid is Oom Dagobert Duck: de eend die in het geld zwemt. Donald heeft altijd te weinig geld, maar op zijn oom hoeft hij echt niet te rekenen. Dagobert neemt de neefjes en Donald wel vaak mee op de gekste avonturen. Ze gaan samen de hele wereld rond op zoek naar schatten en nog meer geld, En op zoek naar dat geld zijn het steeds weer "De Zware Jongens" die eropuit zijn het geld van oom Dagobert te stelen. Donald moet zijn oom dan weer te hulp springen.

Donald heeft ook een neef, Guus Geluk. Hij heeft altijd geluk en is mede daardoor behoorlijk arrogant. Hij voelt zich een stuk beter dan Donald en denkt dat hij veel slimmer en leuker is. Daarnaast is Guus verschrikkelijk lui en heeft een hekel aan werken. Hij zet zich nooit ergens voor in. Dat in tegenstelling tot Donald, die bijna overal moeite voor moet doen. Donald vindt hem maar vervelend.

Oma Duck is de oudste van de familie. Ze is meestal heel aardig, maar kan soms ook streng zijn. Ze vraagt haar familie steeds weer te gaan werken. Oma Duck houdt niet van luilakken.Oma's hulpje Gijs Gans is ook een neef van Donald Duck. Gijs doet liever niets anders dan eten en luilakken. Niet voor niets dat Oma Duck vaak boos op hem is.

Katrien en Donald zijn een beetje verliefd op elkaar. Donald doet zijn best maar hij verpest het vaak voor zichzelf. Guus Geluk is ook gek op Katrien, en daarom Donalds concurrent.

Andere personages waar Donald vaak mee te maken heeft zijn de uitvinder Willie Wortel en zijn hulpje Lampje, Buurman Bolderbast, Zwarte Magica en Govert Goudglans.

Donald Duck in verschillende talen:
Taal Naam
Arabisch Donald al batta
Catalaans Ànec Donald
Chinees Tang Lao Ya
Deens Anders And
Duits Donald Duck
Engels Donald Duck
Fins Aku Ankka
Grieks Ntonalnt Ntak (Ντοναλντ Ντακ - Donald Dak)
Hongaars Donald Kacsa
Indonesisch Donal Bebek
Italiaans Paolino Paperino
Japans Nikano Saku
Nederlands Donald Duck
Pools Kaczor Donald
Russisch Дональд Дак (Donald Dak)
Samisch Vulle Vuojaš
Servisch/Kroatisch Paja Patak
Spaans, Portugees Pato Donald
Turks Vakvak
IJslands Andrés Önd
Zweeds Kalle Anka

In veel talen betekent de achternaam van Donald 'eend'.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Donald_Duck_(personage)&oldid=840480"