Pinokkio

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pinokkio

Pinokkio is een van de vele sprookjes. Het is een sprookje dat is verfilmd door Walt Disney.

Het verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Er was eens,... een poppenmaker Geppetto hij maakte een speciale pop en noemde hem Pinokkio. "Ik wens dat je een echt jongen bent" zei Geppetto bedroefd. "Want ik ben zo alleen". Die nacht kwam de Blauwe Fee naar Geppetto's werkplaats.

Goed Geppetto" zei ze, "Je maakt andere altijd gelukkig, je verdient het dat je wens uitkomt". Lachend raakte de Blauwe Fee het popje aan met haar hand. "Klein popje, gemaakt van hout. Wordt wakker". en in een oogwerk, bracht zij Pinokkio tot leven. "Pinokkio, als je braaf, eerlijk en aardig bent, word je op een dag een echte jongen," zei de Blauwe Fee. Toen wendde zij zich tot Jimmy Krekel. "Jimmy," zei ze "jij moet Pinokkio helpen". Ze vertelde Jimmy dat ze hem een hele belangrijke baan had gegeven. Hij moest Pinokkio's "goede geweten" zijn. De volgende dag stuurde Geppetto trots zijn kleine houten jongen naar school. "Jimmy Krekel zal je de weg wijzen" zei Geppetto. "Doe geen dingen waar je spijt van krijgt." Pinokkio ging weg, maar kwam niet aan bij school. Pinokkio ging op pad met Stromboli, een gemene poppenspeler, die hem beloofde beroemd te maken. Die nacht had Pinokkio veel plezier, toen hij dansde op het podium. Maar daarna sloot Stromboli hem op in een kooi, zodat hij niet kom ontsnappen. de Blauwe Fee verscheen en vroeg waarom hij niet naar school was gegaan. Pinokkio loog en zei dat hij was ontvoerd. Opeens begon zijn neus te groeien. Toen Pinokkio de waarheid had verteld, toverde de Blauwe Fee zijn neus terug."Dit is de laatste keer dat ik je help, een kind dat jokt, kan net zo goed van hout zijn."


De volgende dag ontmoette Pinokkio een man op een koets, getrokken door zielige kleine ezeltjes. "Ga met ons mee, naar Plezier Eiland" zei de man op de koets. De koets zat vol met lawaai makende jongetjes. Pinokkio vond het er leuk uitzien. "Niet mee gaan Pinokkio!" schreeuwde Jimmy Krekel. Maar toch ging Pinokkio mee, klaar voor avontuur. Op Plezier Eiland, stopte Pinokkio en de andere jongetjes, zich vol met snoepjes. Maar Pinokkio's plezier duurde niet lang. Plotseling kreeg hij ezelsoren en een staart! Pinokkio was bang. Hij en Jimmy Krekel rende voor hun leven, weg van Plezier Eiland. Maar toen ze thuis kwamen was Geppetto verdwenen. Pinokkio was erg overstuur. Waar kon Geppetto zijn? Opeens verscheen er een duif met een bericht van Geppetto. Op het briefje stond, dat Geppetto naar zee was gegaan om Pinokkio te zoeken, maar Geppetto was opgeslokt door een Walvis. Pinokkio ging direct om Monstro, de Walvis, te vinden en zijn vader te redden. En inderdaad Pinokkio vond Geppetto in de buik van de grote Walvis. Geppetto was zo blij dat hij zijn kleine poppetje zag. Maar hoe moeten ze uit de buik van de Walvis komen? Pinokkio had een idee. Samen maakten zij een vuur en gebruikte de rook om Monstro te laten niezen. Geppetto en Pinokkio werden uit de Walvis gegooid en vielen in zee. Vechtend tegen de golven hielp Pinokkio zijn vader in veiligheid. Maar Pinokkio lag met zijn gezicht onder water!! Geppetto pakte Pinokkio op in zijn armen en droeg hem naar huis. Geppetto legde Pinokkio in zijn bed en knielde ernaast. "Kleine Pinokkio, je riskeerde je leven, om mij te redden," huilde hij. Plotseling verscheen de Blauwe Fee nog een keer.Ze zwaaide met haar toverstafje over Pinokkio. "Je hebt bewezen dat je een brave, eerlijke en aardige jongen bent." zei ze, "Vandaag zal je een echte jongen worden. WORDT WAKKER WORDT WAKKER!!" Jimmy Krekel zag hoe zijn vriendje tot leven kwam. Hun problemen waren over en Jimmy's baan zat er op. Uiteindelijk is Geppetto's wens voor een echte zoon in vervulling gegaan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pinokkio&oldid=650764"