Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Elf (figuur)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Zie Elfje (gedicht) voor een gedicht.

Een Elf is een legendarisch wezen uit de Germaanse en Keltische mythologie. Na dat Europa Christelijk was geworden, werden de Elfjes sprookjes figuren die soms als duivels waren afgebeeld. In de laatste 150 jaar zijn de Elfjes sterk veranderd, waar Elfjes vroeger heel veel verschillende vormen hadden; van een enge reus tot een kleine kabouter, worden Elfjes tegenwoordig vaak op 3 verschillende manieren afgebeeld:

Feeën: Een Fee is een andere naam voor een Elf. Feeën zijn erg knappe kleine vrouwtjes en soms mannetjes die de vleugels van een vlinder op hun rug hebben. Er zijn verschillende soorten Feeën. Zo bestaan er Bloemenelfjes en een Boselfjes.

Kleine Mensen; in het Engels Little People: Deze Elfjes worden vaak afgebeeld als Kabouters, harige mannetjes, kleine vrouwtjes of Dwergen. Het zijn vaak Ieren en Schotten die Elven hier op laten lijken.

Elven: Deze Elfjes zijn bijna even groot als een mens en hebben geen vleugels op hun rug. Zij verschillen van mensen door hun puntoren. Deze Elven zijn verzonnen door een sprookjes schrijver die J.R.R.Tolkien heet.

Waar elfjes vandaan komen

Er zijn erg veel verhalen die vertellen waar elfjes vandaan komen. Eén verhaal vertelt dat het ooit in de hemel begon...

... De engel Lucifer voerde oorlog tegen God. De meeste engelen kozen de kant van God, maar sommige ook voor Lucifer. Het engelen leger van God werd aangevoerd door de aartsengel Michaël. De engelen van God versloegen de engelen van Lucifer. De engelen van Lucifer werden verbannen! De engelen van Lucifer werden gevallen engelen. Maar tussen de gevallen engelen zaten ook per ongeluk elfjes... De elfjes werden niet verdrietig en boos. Ze gingen een eigen wereld maken. Maar sommige elfjes waren wel boos en verdrietig. Ze vonden het niet leuk dat ze verbannen waren. Die elfjes hielden zich verborgen op aarde. Ze vinden dat het de schuld van de mensen is dat ze verbannen zijn...

Een ander verhaal gaat over de Kelten. De Kelten zeiden dat er een volk was dat bestond uit hele kleine mensjes. Die mensjes noemden ze elfjes. Via gangen in de heuvels konden de elfjes naar het binnenste van de aarde. Die plek noemde ze Tir Na N'Og. Dat betekent "Het Land van de Eeuwige Jeugd". De elfjes waren bang voor mensen, maar ze waren wel erg nieuwsgierig naar wat mensen deden...

Elfencake

Vraag je moeder/vader of ze je kunnen helpen om een lekkere elfencake te bakken voor de elfjes.

Dit heb je nodig:

  • 90 gram havermout
  • 90 gram gemengde zaden (sesamzaad, maanzaad, zonnebloempitten, enzovoort)
  • 30 gram fijngehakte hazelnoten
  • 30 gram gecondenseerde melk
  • 60 gram honing
  • 90 gram boter

Zo ga je aan de slag:
Smelt de honing, melk en boter. Doe dit in een pan. Kijk je wel uit met het vuur? Als het gesmolten is haal je de pan van het vuur en stop je de overige ingrediënten er in. Goed kneden. Dan druk je het deeg stevig aan in een ondiepe, ingevette bakvorm van 20x20 centimeter. Stop het 30 minuten in de oven. De oven moet op 180 graden staan. Snijd de warme cake in kleine vierkantjes. Laat de cake afkoelen.

Nu is je cake klaar. Je kan hem nu bij je bed neerzetten. Misschien zie je dan een elfje eten!

Het is trouwens niet erg als je niet kan zien dat er van gegeten is. Elfjes hebben niet zo'n soort lichaam als dat jij hebt. Jij eet voedsel, maar elfjes halen de voedingsstoffen uit het voedsel.

Laat de cake niet langer dan één nacht staan.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Elf_(figuur)&oldid=640837"