Kwik, Kwek en Kwak

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kwik, Kwek en Kwak zijn stripfiguren in de verhalen van Donald Duck, uitgegeven door Disney. Ze werden bedacht door Ted Osborne en Al Taliaferro en verschenen voor het eerst in een krant op 17 oktober 1937.

Kwik, Kwek en Kwak zijn de neefjes van Donald Duck en de zonen van zijn zus Dumbella Duck. Op een dag lang geleden heeft Dumbella haar zonen bij Donald gebracht en zei dat ze ze volgende week weer zou ophalen, ze heeft echter nooit meer iets van zich laten horen of zien. Sindsdien moet Donald ze te eten geven en opvoeden (ook al is dat niet altijd even gemakkelijk).

Het enige uiterlijke verschil tussen deze drieling is hun petjes (en soms ook andere kledingstukken), deze zijn rood, groen en blauw. Helaas ruilen ze regelmatig van petjes, en zijn ze hierdoor nog altijd niet uit elkaar te houden.

Zij praten vaak op een wat rare manier: Vaak begint een van de drie een zin, gaat de tweede verder hiermee, en maakt de derde de zin af. Bijvoorbeeld Kwik zegt: "Hoe bedoelt u", Kwek vervolgt: "dat nu toch weer", en Kwak eindigt met "Oom Donald?"

De neefjes zijn echte grappenmakers en ze hebben Donald al heel vaak in de maling genomen. Donald ontdekte toen ze wat ouder waren dat de neefjes echte natuurliefhebbers zijn en daarom heeft hij ze lid gemaakt van de Jonge Woudlopers. Hij deed dit niet alleen omdat ze zo van de natuur hielden, maar ook om ze wat discipline bij te brengen. Hoewel ze echte kwajongens zijn leggen ze vaak meer verstand van zaken aan de dag dan hun beide ooms Donald en Guus Geluk samen. In het verhaal "De Miljardenerfenis" besluit Dagobert Duck hen daarom tot erfgenamen te benoemen en zowel Donald als Guus te onterven. Hier voelen de neefjes echter erg weinig voor.

De karakters van Kwik, Kwek en Kwak zijn door de jaren heen veranderd. In de oudste verhalen waren zij onschuldige, slimme kinderen, terwijl zij later, met name door de avonturenstrips van Carl Barks vaak volwassener bleken dan Donald. In deze reeks hebben de neefjes veel kennis, veel moed en een enorm talent. Latere tekenaars als Don Rosa hebben dit dankbaar doorontwikkeld.

Duckies

In het weekblad Donald Duck komen de Duckies ook vaak voor (op de achterkant van het weekblad) De Duckies zijn: Kwik, Kwek, Kwak, Lizzie, Juultje en Babetje. De laatste drie zijn de nichtjes van Katrien Duck. De Duckies (dus Kwik, Kwek, Kwak, Lizzie, Juultje en Babetje) halen altijd veel kattenkwaad uit en Donald en Katrien worden gek van ze. De neefjes en de nichtjes hebben vaak ook ruzie met elkaar.

Naam in andere talen

De oorspronkelijke Amerikaanse namen zijn Huey, Dewey, en Louie waarmee ze zijn vernoemd naar: Huey Pierce Long (politicus), Thomas Edmond Dewey (politicus) en Louie Schmitt (animator). In het Vlaamse tijdschrift Mickey Magazine (1950 tot en met 1959) gingen de drie eenden door het leven als Loekie, Joost en Viktor.

De jonge woudlopers

de jonge woudlopers is een natuurclupje waar Kwik Kwek en Kwak op zitten, voor de meisjes heet dat natuurclupje 'de roodkapjes'. De leider van de woudlopers heet: Hopman Breedborst en van de meisjes: Akela.Soms staat er ook de rubriek: uit het woudlopers handboek dat is een pagina vol weetjes over de natuur

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kwik,_Kwek_en_Kwak&oldid=630067"