Carl Barks

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carl Barks (foto juni 1994)

Carl Barks was de Amerikaanse striptekenaar die de klassieke strips van Donald Duck creëerde. Hij werd geboren op 27 maart 1901 en stierf tot 25 augustus 2000 in zijn woonplaats Grants Pass, in Oregon. Meer dan de basisschool (één klaslokaal voor alle leerlingen) heeft hij niet bezocht, hij moest helpen op de boerderij. Zijn enige afleiding was het natekenen van cartoons uit de krant.

Allerlei baantjes

In 1917 begon hij aan een schriftelijke tekencursus. Doordat er een slechte postbezorging was op de afgelegen boerderij, hield hij dit niet lang vol. Na de Eerste Wereldoorlog verliet Barks de boerderij en probeerde in San Francisco zijn werk geplaatst te krijgen. Hij vond slechts werk in een drukkerij. Na 2 jaar ging hij terug naar de boerderij, en trouwde later dat jaar met Pearl. Nadat hij nog een tijd in zijn onderhoud had voorzien als houthakker, verhuisde hij naar Californië, waar hij zes jaar lang bij het spoor werkte. Al die tijd bleef hij tekenen en zijn werk opsturen naar kranten en tijdschriften, maar kreeg ze allemaal met een afwijzing terug.

Donald Duck als stripfiguur

Maar in 1935 werd hij aangenomen bij de Disney Studio's, waar hij samen met anderen aan tekenfilms werkte. In 1942 nam hij echter ontslag. omdat de werksfeer hem daar niet aanstond. Vervolgens begon hij, geheel zelfstandig, in licentie de Donald Duckstrips te tekenen, waardoor hij wereldberoemd is geworden. Donald bestond al sinds 1934 als tekenfilmfiguur, maar nog niet als stripheld. Hij omringde Donald met allerlei personages, zoals Oom Dagobert, Guus Geluk, Katrien en Willie Wortel. De meesterlijk getekende verhalen met de ongehoorde humor en de vaak bizarre afloop zouden uitgroeien tot klassiekers.

Met pensioen

Na zijn pensionering in 1966 legde hij zich toe op het maken van olieverfschilderijen uit de door hem bedachte en getekende strips.

Barks stierf op 25 augustus 2000 op de leeftijd van 99 jaar. Niet lang daarvoor heeft hij nog Amsterdam en het Rijksmuseum bezocht.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Carl_Barks&oldid=493250"