Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Olympic rings without rims.svg WikiKids wenst de sporters op de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing veel succes! Olympic rings without rims.svg

Willie Wortel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Willie Wortel, een menselijke kraanvogel, is een niet-bestaand karakter uit de Donald Duck strips, bedacht door Carl Barks. Vroeger werd zijn naam (Gyro Gearloose) door de Nederlandse vertalers van het weekblad Donald Duck vertaald als Willy Wortel. Later is dit veranderd in Willie Wortel. Willies tweede naam is Daniël.

De uitvinder

Hij wordt door sommigen als een gekke uitvinder beschouwd, en doet vaak de meest wonderbaarlijke uitvindingen. Vaak als hij uitvindingen doet, mislukken ze of gaat er iets mis, meestal is dit dan doordat ze te goed werken. Willies verstrooidheid speelt hem ook vaak parten. Zijn beste uitvinding is Lampje: een intelligent gloeilampje met armpjes en beentjes, dat een eigen wil heeft en Willie's grootste vriend en hulpje is.

Familie

De vader van Willie heet Harry Wortel. Hij had een eigen winkel 'Fluks Fiks'. Toen hij met pensioen ging,werd de winkel overgenomen door Willie. Zijn grootvader heet Willem Wortel. Willem Wortel heeft nog op de stoomboot van Dagobert Duck gewerkt rond 1880. Daarnaast heeft Willie ook familie in de agrarische sector; een neef van hem, Pieter Peen, is boer. Ook komt zijn neefje Archimedes wel eens langs, hij wil later ook uitvinder worden.

Enkele uitvindigen

Enkele uitvindingen van Willie Wortel:

 • Denkpillen
  Verscherpen het IQ
 • Zwart-licht-lamp
  Maakt het overdag donker
 • Tijdmachine
  Reizen door tijd
 • Verliefdheidscola
  Uitgevonden voor Katrien die het in plaats van aan Donald aan iedere bewoner van Duckstad gaf.
 • Een zakmes met opvouwbaar huis
  Ooit bedoeld voor De Jonge Woudlopers die het niet aannamen
 • Omni Oplosser
  Vloeibare substantie, lost alles op wat ermee in aanraking komt, behalve diamant. Later een keer gestolen door meesterdief Arpin Luséne (de zwarte ridder).

Buitenlandse namen

Willie Wortel heet in andere talen:


De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie. (Zie ook: Copyleft)

Deze pagina op Wikipedia


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Willie_Wortel&oldid=695530"