Synchroonzwemmen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Synchroonzwemmen
Olympic pictogram Synchronized swimming.png
Aangesloten bij
Wereldbond
Europese bond
Olympisch comité NOC*NSF
Nationale bond Koninklijke Nederlandse Zwembond
Aangesloten liga's
Website
Portaal Portaalicoon Sport

Synchroonzwemmen (heette vroeger kunstzwemmen) is een teamsport. Het is een soort ballet in het water. "Synchroon" betekent gelijk, dus synchroonzwemmen is gelijk-zwemmen. Bij synchroonzwemmen gaat het erom dat je op de maat van de muziek zwemt. Meestal ook gelijk met de groep. Want synchroonzwemmen kun je alleen doen (solo). Maar ook met z’n tweeën (duet). Dat kun je weer doen met hele groep (8 personen) of een combo (10 personen). Zo kom je samen met andere meisjes (en jongens) tot een stijlvolle uitvoering.

Het is niet alleen leuk om naar te kijken, maar vooral ook leuk om te doen. Eerst leer je figuren zwemmen, daarna zwem je de figuren afgewisseld met zwemslagen op de maat van de muziek. Er worden in totaal meer dan honderd grondfiguren gebruikt. Dat zijn oefeningen die iedere synchroonzwemmer moet kunnen. Voor de figuren zijn bijzondere namen bedacht, zoals "De Bruinvis" of "De Barracuda". Het lijkt logisch dat alle oefeningen de naam van een vis hebben, maar er zijn ook namen die je ziet zo snel zou verwachten. Wat dacht je van "De Reiger", of "De Kiep". En er is er zelfs één die "De Eiffeltoren" heet!

Synchroonzwemmers er altijd mooi uit. Ze worden prachtig gekleed, opgemaakt en gekapt. Het is logisch dat kleding tijdens demonstraties heel belangrijk is. Synchroonzwemmers hebben dan ook geen gewoon badpak. Er wordt hard aan gewerkt om het er zo mooi mogelijk uit te laten zien.

Geschiedenis

Synchroonzwemmen bestaat nog niet zo lang. Toen het net bedacht werd heette het "Trickzwemmen". Tijdens een wereldtentoonstelling in Chicago in 1934 werd het woord synchroonzwemmen voor het eerst gebruikt. In 1956 werd het benoemd als een echte sport door de FINA (Federation Internationale de Natation). In 1973 werden de eerste wereldkampioenschappen gehouden in Belgrado. Tijdens de Olympische Zomerspelen van 1984 in Los Angeles is het wat bekender geworden.

Diploma's

Er zijn vijf diploma's:

  1. Het basishouding diploma
  2. Het zeilboot diploma
  3. Het balletbeen diploma
  4. Het spagaat diploma
  5. Het barracuda diploma

Als je al die diploma's hebt gekregen ga je naar de wedstrijd-categorieën:

  1. Age 1: 12 jaar en jonger
  2. Age 2: 15 jaar en jonger
  3. Junioren: 18 en jonger
  4. Senioren: 19 jaar en ouder

Wedstrijden

Er zijn ook wedstrijden met synchroonzwemmen. Je hebt de limietwedstrijden voor kinderen uit de E tot de grotere uit de A (senioren). Bij deze limietwedstrijd moet je een eindscore halen om een limiet te kunnen krijgen. Deze limieten moet je halen om mee te kunnen doen met de Nationale wedstrijden met jou team. Dit noemen we bij de E en de D de synchrobeat. Bij de Junioren (B), bij de NJK (Nederlandse Jeugd Kampioenschappen) en bij de Senioren (A) de Open Dutch/NK (Nederlandse Kampioenschappen). Op de Open Dutch mogen ook andere seniorenploegen zwemmen uit andere landen. Bij de uitreiking heb je een Nationale prijs en Internationale prijs. Als je geen 2 limieten hebt gehaald mag je ook niet mee doen. Ook zijn er regionale uitvoeringswedstrijden. Die wordt ook wel de meerkampwedstrijden genoemd.

Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Synchroonzwemmen&oldid=770010"