Zeilschip

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Zeilboot)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opmaken
De opmaak van dit artikel (alinea's, leestekens, eerste woord dikgedrukt, categorieën etc.) laat nog te wensen over! Wil jij de opmaak verbeteren?

Een zeilschip of zeilboot is een schip dat wordt voortbewogen door windkracht. Met 'zeilboot' worden meestal de wat kleinere vaartuigjes bedoeld die voor sport of recreatie gebruikt worden, of voor de binnenvaart. Een schip is groter en wordt meestal gebruikt voor vracht- of passagiersvaart. Er is niet een duidelijke grens te trekken tot wat nou precies een zeilbootje of een zeilschip is, er zijn geen vaste richtlijnen voor (zoveel meter is dit, zoveel meter is dat).

Met zeilbootjes, de naam zegt het al, wordt gevaren. Men zeilt ermee, om precies te zijn. Vaak in wedstrijdverband, voor sport bijvoorbeeld.


Er zijn veel zeilboten, maar ik noem alleen de boten waar je les in kunt krijgen bij mijn zeilschool.

Kindervalk: Kindervalken zijn middelgrote boten van ong. 6,5 m. Je zit met een groep van 4 kinderen in een Kindervalk met 2 instructeurs. Leeftijd : Vanaf 6 t/m 10 jaar Optimist : Optimisten zijn eenpersoonsbootjes ze hebben de vorm van een badkuip, ze hebben de simpelste manier van bedienen die mogelijk is voor zo`n bootje. Leeftijd : Vanaf 8 t/m 13 jaar Laser Pico 2 mans : Laser Pico`s zijn ‘onzinkbare’ boten die van polyester zijn gemaakt. Polyester blijft drijven en de boot dus ook. Als er dan toch water in komt gaat dat er weer uit door gaten in de achtersteven. Iets moeilijkere besturing en fok erbij Leeftijd : Vanaf 11 t/m 15 Laser Pico 1 mans : Laser Pico eenmans zijn hetzelfde als tweemans, alleen zit je in je eentje in een boot en heb je geen fok. Moeilijke besturing.( je moet wel je diploma voor zeilen 1 en 2 hebben in laser pico 2 mans) Leeftijd : Vanaf 11 t/m 18 Valk : Valken zijn dezelfde boten als kindervalken, je zit ook met z`n zessen in een boot maar met maar 1 begeleider, ook moeten de kinderen alles zelf doen, ze gaan ook grotere meren op. Met meerdere valken . Leeftijd : Vanaf 11 t/m 18


2. Diploma`s Voordat ik de diploma`s ga opnoemen moet ik er nog wat over vertellen , je kunt twee verschillende soorten diploma`s halen. De eerste is het Jeugdzeilen Diploma 1 , 2 en 3, daarnaast kun je ook je Vaardigheidsbewijs halen. Dit bewijs is net geen diploma, als je dus nog niet zo goed bent krijg je een Vaardigheidsbewijs.

Voor de Diploma`s moet je ong. dit leren. Overstag gaan: Keren Gijpen: hetzelfde als Overstag maar dan de andere kant op( met gijpen moet je het zeil laten overklappen en bij overstag moet je het aantrekken en dan over laten klappen) Aanleggen van hogerwal lagerwal: tegen de wind in aanleggen Aanleggen van lagerwal hogerwal: met de wind mee aanleggen Optuigen : boot zeilklaar maken Aftuigen : boot nachtklaar maken Knopen : Alle knopen voor vastleggen of iets anders Stand en bediening van de zeilen Omslaan en als ie omgeslagen is hem weer omhoog krijgen: Alleen voor pico`s Veilig handelen bij Windvlagen Gesleept worden Bemannen: samenwerken en de fok bedienen EISEN THEORIE Je moet weten hoe alle onderdelen heten BPR: Regels voor op het water ( Binnenvaart Politie Regelement) 1. Goed zeemans schap ( water niet vuil maken enz.) 2. Klein wijkt voor groot ( groot = groter dan 20m.) 3. Stuurboord walhouden ( zoveel mogelijk naar rechts varen) 4. Moter wijkt voor spier, spier wijkt voor zeil ( spier = bijv. een roeiboot) 5. Loef wijkt voor lei ( bord uitleggen) 6. Schepen in de vaargeul hebben altijd voorrang 7. Goed zeemanschap ( als iemand niet uitwijkt doe jij dat)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zeilschip&oldid=392997"