Verbeter WikiKids vandaag nog!
Noto Emoji KitKat 1f386.svgNoto Emoji v2.034 1f386.svg Wij wensen onze lezers een gelukkig 2023. Noto Emoji v2.034 1f386.svgNoto Emoji KitKat 1f386.svg

49er

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
49er
49er.jpg
Boot informatie
Lengte 4,99 m
Lengte_waterlijn
Breedte 1,69 (met wing 2,90) m
Diepgang 1,2 m
Massa 70 kg
Bemanning 2 personen
Materiaal_romp
Materiaal_rondhout
Sw 76
Rya pn 720
Status Olympisch
Tuigage
Zeiloppervlakte
Grootzeil 16,1 m²
Fok 5,1 m²
Genua
Spinnaker
Gennaker 38 m²
Organisatie
Architect Julian Bethwaite
Jaar 1995
49er black.svg
Zeilteken 49er
Website
Portaal Portaalicoon Binnen- en zeevaart

De 49er en 49er FX is een tweehandige skiff-type zeilboot. De twee bemanningsleden hebben verschillende rollen, waarbij de roerganger veel tactische beslissingen neemt, evenals de besturing, en de 2e persoon doet het grootste deel van de zeilcontrole. Beide bemanningsleden zijn uitgerust met hun eigen trapeze (een tuigje waarin ze aan de mast hangen) en er wordt gezeild terwijl ze zo volledig mogelijk over het water zweven om in evenwicht te blijven met de zeilen.

De 49er is ontworpen door Julian Bethwaite (de zoon van Frank Bethwaite ) en ontwikkeld door een samenwerkingsverband bestaande uit Bethwaites, Performance Sailcraft Japan, Peter Johnston en Ovington-boten.  De boot is een Olympische klasse sinds hij door de Internationale Zeilfederatie werd geselecteerd als de dubbelhandige bijboot voor heren in Sydney Summer Games van 2000. Zijn afgeleide met een opnieuw ontworpen tuigage, de 49er FX, werd door World Sailing geselecteerd als de double-hander voor dames op de Olympische Zomerspelen van 2016 in Rio.

De naam van de 49er komt van de romplengte van 4,99 meter. De 49er maakte zijn eerste Olympische optreden op de Olympische Spelen van Sydney in 2000 en is sindsdien steeds populairder geworden.

Bouw

De romp is gemaakt van Epoxy GVK en schuim sandwichlaminaat met koolstofvezel. De mast is gemaakt van 100% standaard koolstofvezel. Het is 7,0 meter lang en kan door zijn dubbele trapeze een gecombineerd bemanningsgewicht tot 165 kg dragen.

De mast staat overeind door 3 kabels (verstelbare stagen). De giek die onderaan dwars op de mast staat is gemaakt van een aluminium-legering.

Het roer (om mee te sturen) en het zwaard (voor de stabiliteit) zijn gemaakt van een composiet van epoxy, koolstof en glas, bedekt met een hard gelcoat oppervlak.

Zeilen

De 49er bevat drie zeilen: een grootzeil, een fok en spinnaker. Het grootzeil en de fok zijn 20 vierkante meter, volledig doorgelat en gemaakt van versterkt Mylar (filmpolyester). Het grootzeil is in 2007 opnieuw ontworpen van een volledig, gebogen voornplan naar een vierkant bovenop om zo meer zeiloppervlak te krijgen en meer vormaanpassing tijdens het zeilen te kunnen regelen. De spinnaker is 38 vierkante meter in een zogeheten tri-radiale asymmetrische vorm.

Nederlandse kampioenen

De dames Annemiek Bekkering en Annette Duetz hebben met de 49er FX Nederland NED al verschillende gouden medailles in de wacht gesleept. Ook Odile van Aanholt won samen met Annette Duetz goud.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=49er&oldid=752643"