Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Binnenvaart

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De binnenvaart was en is van grote betekenis voor de verbinding tussen Nederland en Duitsland. De schepen vervoerden vracht van Nederland naar Duitsland en Frankrijk.

Vroeger was de binnenvaart ruw mannenwerk maar in de loop van de 18e eeuw werden de reizen langer door de verbindingskanalen (kanalen die met elkaar verbonden zijn zodat je naar verschillende plaatsen, landen kunt varen) en ging het gezin mee. De binnenvaart werd dus een gezinsbedrijf.

Het binnenvaartschip

Een binnenvaartschip is een NIET zeewaardig schip. De buitenkant is hiervoor niet dik genoeg!

Het vervoert goederen over de kanalen en rivieren.

Binnenvaartschepen vervoeren allerlei lading zoals b.v. graan, containers.kolen,papier, tarwe, maïs, zout, grind

Er zijn verschillende binnenvaartschepen:

Vrachtschip

Containerschip

Beunschip

Duwschip

passagiersschip

Een schip die een bak duwt heet een koppelverband.

Zo'n schip is 172 meter lang en 11,40 meter breed. De diepte die ze kunnen varen is 3,50 meter. Dit kun je zien op een AIK systeem, via de computer kun je zien hoe diep het schip ligt en met de dieptemeter kun je zien hoeveel plaats er nog onder het schip is.

Het schip vaart 2400 PK. Het schip mag 5000 ton vracht vervoeren, dan zit de duwbak er wel voor.

Op een schip praten ze niet over links en rechts maar over stuurboord en bakboord

Stuurboord is rechts, bakboord is links. Stuurboord heeft als kleur groen en bakboord rood; dat zijn de lampjes aan de kanten.

De dagen zijn erg lang. 's morgens om 5 uur gaan ze varen en dan varen ze door tot 11 uur 's avonds.

Een binnenvaartschip heeft meestal 2-3 woningen. Eén voor de schipper en zijn gezin en één voor de matroos.

Het zijn geen kleine hokjes maar volledige grote woningen met 3 slaapkamers, 2 badkamers, een grote woonkamer en een keuken. Vanuit de hal kom je met een trap in de stuurhut die wel zo groot is als een woonkamer. In de stuurhut wordt het grootste gedeelte van de dag doorgebracht. De stuurhut kan 7 meter uitgeschoven worden en dan heb je een enorm uitzicht. De woning voor de matroos is aan de andere kant van het schip. Deze heeft een ruime woonkamer en 2 slaapkamers, een keuken,badkamer en w.c.

De motorkamer.

Een binnenvaartschip heeft een hele grote motorkamer. Hier staat een hele grote motor die is wel 2 meter breed en 6 meter lang. Hierdoor gaat het schip vooruit. In deze ruimte staat ook een werkbank en gereedschap. Er is ook een bergruimte en een wasbak.

Vaarbrevet

Voor het varen op een binnenvaartschip is een vaarbrevet nodig. Vaarbrevet 1 is voor de binnenwateren.Na vaarbewijs 1 komt vaarbewijs a en is nodig voor de navigatie (radar en kaart). Samenvormen ze een volledig vaarbewijs voor de binnenvaart. Het is handig als er meerdere personen op een schip een vaarbewijs hebben omdat je niet steeds achter elkaar mag varen. Je kunt elkaar dan afwisselen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Binnenvaart&oldid=187233"