Binnenvaart

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Deus boot KL.png Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!

De binnenvaart verwijst naar de vaart van boten en schepen (scheepvaart) in rivieren, meren en kanalen. De binnenvaart is van grote betekenis voor de verbinding tussen Nederland en Duitsland.

Geschiedenis

De binnenvaart was ook vroeger van grote betekenis voor de verbinding tussen[Nederland en Duitsland. De schepen vervoerden vracht van Nederland naar Duitsland en Frankrijk.

Vroeger was de binnenvaart ruw mannenwerk, maar in de loop van de 18e eeuw werden de reizen langer door de verbindingskanalen (kanalen die met elkaar verbonden zijn zodat je naar verschillende plaatsen, landen kunt varen) en ging het gezin mee. De binnenvaart werd dus een gezinsbedrijf.

Binnenvaartschip

Een binnenvaartschip is een niet-zeewaardig schip. De buitenkant is hiervoor niet dik genoeg! Het vervoert goederen over de kanalen en rivieren. Binnenvaartschepen vervoeren allerlei lading zoals b.v. graan, containers.kolen,papier, tarwe, maïs, zout, grind

Er zijn verschillende binnenvaartschepen:

  • Vrachtschip
  • Containerschip
  • Beunschip
  • Duwschip
  • Passagiersschip

Een schip dat een bak duwt, heet een koppelverband. Zo'n schip is 172 meter lang en 11,40 meter breed. De diepte die ze kunnen varen is 3,50 meter. Dit kun je zien op een AIK-systeem: via de computer kun je zien hoe diep het schip ligt en met de dieptemeter kun je zien hoeveel plaats er nog onder het schip is. Het schip vaart 2400 PK. Het mag 5000 ton vracht vervoeren, dan zit de duwbak er wel voor.

Motorkamer

Een binnenvaartschip heeft een hele grote motorkamer. Hier staat een hele grote motor die is wel 2 meter breed en 6 meter lang. Hierdoor gaat het schip vooruit. In deze ruimte staat ook een werkbank en gereedschap. Er is ook een bergruimte en een wasbak.

Leven in de binnenvaart

Op een schip praten ze niet over links en rechts maar over stuurboord en bakboord. Stuurboord is rechts, bakboord is links. Stuurboord heeft als kleur groen en bakboord rood; dat zijn de lampjes aan de kanten.

De dagen zijn erg lang. 's Morgens om 5 uur begint de werkdag. De werkdag eindigt om 11 uur 's avonds.

Een binnenvaartschip heeft meestal twee à drie woningen. Eén voor de schipper en zijn gezin en één voor de matroos. Het zijn geen kleine hokjes maar volledige grote woningen met 3 slaapkamers, 2 badkamers, een grote woonkamer en een keuken. Vanuit de hal kom je met een trap in de stuurhut die wel zo groot is als een woonkamer. In de stuurhut wordt het grootste gedeelte van de dag doorgebracht. De stuurhut kan 7 meter uitgeschoven worden en dan heb je een enorm uitzicht.

De woning voor de matroos is aan de andere kant van het schip. Deze heeft een ruime woonkamer en twee slaapkamers, een keuken, badkamer en toilet.

Vaarbrevet

Voor het varen op een binnenvaartschip is een vaarbrevet nodig. Vaarbrevet 1 is voor de binnenwateren. Na vaarbewijs 1 komt vaarbewijs a. Dat is nodig voor de navigatie (radar en kaart). Samen vormen ze een volledig vaarbewijs voor de binnenvaart. Het is handig als er meerdere personen op een schip een vaarbewijs hebben, omdat je niet steeds achter elkaar mag varen. Zo kunnen de schippers elkaar afwisselen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Binnenvaart&oldid=842803"