Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Zeilschip

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sail Amsterdam 2010

Een zeilschip (zeevaart) of zeilboot (binnenvaart, pleziervaart) is een vaartuig dat wordt voortbewogen door windkracht (zeilen). Met een zeilboot wordt meestal een wat kleiner vaartuigje bedoeld, dat voor sport of recreatie gebruikt wordt of voor de binnenvaart. Een schip is groter en wordt meestal gebruikt voor vracht- of passagiersvaart. Er is niet een duidelijke grens te trekken tot wat nou precies een zeilboot of een zeilschip is (er zijn dus geen vaste richtlijnen voor). Grote zeilschepen met veel bemanningsleden die eens in de zoveel tijd Sail Amsterdam bezoeken worden ook wel windjammers genoemd.

Men zeilt ermee, om precies te zijn. Werden zeilschepen en zeilboten vroeger vooral voor de beroepsvaart gebruikt, tegenwoordig vooral voor de recreatie of in wedstrijdverband.

De vroegere zeilschepen en -boten voor de beroepsvaart, waaronder ook voor de visserij, hadden vaak roodbruine of zwarte zeilen. Deze inmiddels historische vaartuigen worden ook wel de bruine vloot en/of varend erfgoed genoemd. Met veel liefde en vakmanschap worden deze gerestaureerd en in stand gehouden.

Diploma`s

Je kunt in het zeilen (Bij zeilscholen en zeilverenigingen) diverse diploma's halen, maar hiervoor moet je diverse vaardigheden hebben en dingen leren, zoals:

 • Overstag gaan: keren, waarbij je door de wind gaat.
 • Gijpen: min of meer hetzelfde als overstag gaan, maar dan de andere kant op (met gijpen moet je het zeil laten overklappen en bij overstag moet je het aantrekken en dan over laten klappen)
 • Aanleggen van hogerwal lagerwal: tegen de wind in aanleggen
 • Aanleggen van lagerwal hogerwal: met de wind mee aanleggen
 • Optuigen: boot zeilklaar maken. Hierbij worden de zeilen van de beschermende afdekzeilen ontdaan. De fok wordt aangehaakt aan de voorstaag, enzovoorts
 • Aftuigen: boot nachtklaar maken. Het opbergen of afdekken van de zeilen
 • Knopen: Alle knopen kunnen maken, bijvoorbeeld voor het vastleggen van de boot, het verlengen van een touw of lijn met een ander touw, om een vlag aan een lijn te knopen enzovoorts
 • Stand en bediening van de zeilen
 • Omslaan of kapseizen (en als de boot is omgeslagen, hem weer omhoog krijgen): veiligheidsmaatregelen nemen als zwemvesten en drijfmiddelen in de boot
 • Veilig handelen bij Windvlagen
 • Gesleept worden
 • Bemannen: samenwerken en de fok bedienen, commando's kennen en opvolgen
 • Je moet weten hoe alle onderdelen heten
 • BPR-regels (Binnenvaart Politie Regelement): Regels voor op het water kennen
 • Goed zeemanschap (water niet vuil maken enz.)

Typen en klassen

Er zijn veel modellen van zeilschepen en -boten. Bij het wedstrïjdzeilen worden deze in klassen met een eigen klassenteken en nummer ingedeeld. Ook bij de Olympische spelen kent men verschillende klassen. Binnen elke klasse zijn er afspraken over afmetingen, gewicht, aantal bemanningsleden en dergelijke. Elk schip of boot wordt nauwkeurig nagemeten (meting) en de gegevens worden in een meetbrief vastgelegd. Deze meting of de rating factor is bij wedstrijden van belang.

Voorbeeld van enkele Olympische en internationale klassen
Klasseteken Naam Lengte Breedte Massa Grootzeil-opp. Bemanning
Finn black.svg Finn 4.50 m 1.51 m 140 kg 10 m² 1 persoon
Sailing laser.svg Laser 4,230 m 1,422 m 4,70 - 5,76 - 7,06 - 8,10 m² 1 persoon
49er black.svg 49er 4,99 m 1,69 (met wing 2,90) m 70 kg 16,1 m² 2 personen
470 black.svg 470 4,70 m 1,68 m 120 kg 9,12 m² 2 personen
Optimist blue.svg Optimist 2,30 m 1,15 m 3,5 m² 1 persoon
Dragon insigna.svg Draak 8,95 m 1,96 m 1650 kg 16,0 m² 3 personen

Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zeilschip&oldid=750003"