Moderne vijfkamp

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moderne vijfkamp
Modern pentathlon pictogram (combined running shooting).svg
Aangesloten bij
Wereldbond
Europese bond
Olympisch comité NOC*NSF
Nationale bond
Aangesloten liga's
Website: [ ]
Portaal Portaalicoon Sport

De Moderne Vijfkamp is een combinatie van vijf sporten, hardlopen, zwemmen, schermen, paardrijden en schieten. Het wordt ook op de Olympische Spelen beoefend.

De (Olympische) Moderne Vijfkamp bestaat uit:

Hardlopen: 800m veldloop (4 rondes; 3 voor 30+) (in combinatie met schieten).
Zwemmen: 200m vrije slag (100m voor 30+).
Schieten: 5 schoten met laserpistool op 10 m (4 rondes; 3 voor 30+).
Schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer.
Paardrijden: 9 hindernissen op ≥90 cm op een geloot springpaard.
Deze bijzondere multisport werd in 1912 ingesteld door baron Pierre de Coubertin, de initiator van de moderne Olympische Spelen, en is sindsdien een echte olympische discipline onder auspiciën van de UIPM. In Nederland valt de sport sinds 2011 onder verantwoordelijkheid van de KNSA.

De (Olympische) Moderne Vijfkamp wordt op één dag afgelegd. Deelnemers die alle eisen behalen, kwalificeren daarmee voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Deelname staat open voor sporters van alle leeftijden, met bij elke leeftijdscategorie passende eisen voor mannen en vrouwen. Deze eisen worden jaarlijks vastgesteld en beschreven in de eisentabel.

Het wordt ook bij de militairen als uithoudingsproef gedaan.

Het paardrijden wordt vanaf 2024 vervangen door het onderdeel hindernisbaan. Dit komt omdat er in het verleden dierenmishandeling heeft plaatsgevonden.

Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Moderne_vijfkamp&oldid=769985"