Polo (sport)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Polo
Polo pictogram.svg
Aangesloten bij
Wereldbond
Europese bond
Olympisch comité
Nationale bond Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie
Aangesloten liga's
Website: https://polo.nl/
Portaal Portaalicoon Sport

Polo is een soort hockey dat vanaf de rug van een paard word gespeeld. Het is waarschijnlijk het oudste balspel ter wereld. Het werd voor het eerst beschreven in 600 voor Christus toen de Turkomanen de Perzen versloegen in wat waarschijnlijk een diplomatiek toernooi was. Later namen de Byzantijnen het over. Het spel ontwikkelde zich verder in China, Japan en Rusland.

De Engelse Kapitein Robert Stewart en luitenant (later generaal-majoor) Joe Sherer brachten het spel naar het westen. Ze zagen het voor het eerst toen ze in Manipur (India) waren gestationeerd, en in 1859 richtten ze de eerste poloclub op, de Silchar. Het Britse leger en Britse theeplanters in India pakten het spel snel op en in 1863 werd de Calcutta Polo Club opgericht, vandaag de oudste ter wereld. Het werd voor het eerst in 1869 in Engeland gespeeld. Later verspreidde het zich over de wereld.

In 1900, 1908, 1920, 1924 en 1936 was polo een Olympische discipline en is nu opnieuw erkend door het Internationaal Olympisch Comité.

In 2007 zijn er wereldwijd ongeveer 30.000 polospelers actief. Het grootste Polo-land is Argentinië. In Europa zijn Engeland en Spanje de landen waar het meest gespeeld wordt.

Polo is een dure sport. Elke speler heeft meerdere paarden nodig, omdat het veel energie van de paarden vraagt. De benen van de paarden worden beschermd door peesbeschermers of bandages, de staart wordt opgebonden zodat de polostick er niet in verstrikt kan raken. De kleding van de spelers bestaat uit een valhelm, veiligheidsbril, een poloshirt met korte mouwen, een witte spijkerbroek, een stevige bruine rijlaars, alsmede kniebescherming, elleboogbeschermers en handschoenen. Bij kouder weer wordt er ook een ruiterjas gedragen.

Galerij

Poloclubs in Nederland en België

  • Poloclub Vreeland (PCV)
  • Poloclub Wassenaar (PCW)
  • Waalre poloclub (WPC)
  • Poloclub Midden Nederland (PCM)
  • Twentse poloclub
  • La Chatta Polo Trainingsclub (België)

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Polo_(sport)&oldid=770352"