Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Handbal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Handbal is een balsport. Aan elke kant van het veld is een halve cirkel, in die cirkel staat het doel. De cirkel is 6 meter groot, 3 meter vanaf de cirkel is nog een cirkel maar dan een stippellijn.

Veldindeling

Er staan twee teams van 7 spelers in het veld, namelijk: de twee hoeken, die staan helemaal op de rand van de cirkel en de achterlijn. Drie opbouwers, die staan buiten de stippellijn. Dan heb je nog een cirkel, die loopt heen en weer langs de cirkellijn en als laatst natuurlijk nog een keeper, die staat gewoon in het doel.

Het spel

Het doel bij handbal is net als bij andere sporten om te scoren, dat doe je door de bal in het doel te gooien, meestal door middel van een sprongschot. Je mag 3 stappen zetten met de bal in je hand daarna moet je hem naar iemand anders gooien of gaan dribbelen. Dribbelen doe je door de bal te stuiteren. Het gebied van de keeper is de cirkel. Als je in de cirkel komt als aanvaller of verdediger met de bal, dan is de bal voor de tegenpartij. Is de bal achter de achterlijn is de bal altijd voor de keeper.

De teams

Handbal gaat op leeftijd en de categorieën zijn: mini's, E's, D's, C's, B's, A's, dames 1, 2 en drie. Als je heel goed bent kan je een team naar boven worden gezet. Maar dat bepaalt de club. Met handbal speel je wedstrijden met teams uit de regio. Je gaat als je in Amsterdam woont niet in Enschede spelen. Maar als je in Deventer woont wel tegen bijvoorbeeld Dalfsen. Bij elke wedstrijd krijg je punten. Sta je bovenaan met de punten, kan je kampioen worden. Dan speelt nummer 1 tegen nummer 2. Wie dan wint is kampioen van dat seizoen. Je hebt 2 seizoenen: binnen en buiten. In het voorjaar speel je buiten en in het najaar speel je binnen. Af en toe krijg je een toernooi.

Je hebt verschillende niveaus binnen het handbal. Je hebt verschillende klasse en daar spelen de amateurclubs veelal in. Hierna komt de hoofdklasse, 2e divisie, 1e divisie, eredivisie en dan is er bij de mannen nog de BENE-league. Dat is een competitie met handbalteams uit België.

Zaalhandbal wordt gespeeld door twee ploegen die ieder zeven spelers op het veld hebben, van wie één de keeper is. Er mogen zich zeven spelers als reserve op de wisselbank bevinden. Een team wordt aangestuurd door een coach. Eventueel kan een team meerdere officials op de bank hebben, waaronder een manager, fysiotherapeut of keeperstrainer .

De kleding van de ploegen (shirt en korte broek en sokken) moet uniform zijn, de keepers dienen duidelijk van de veldspelers te onderscheiden zijn. Bij officiële wedstrijden dragen alle spelers een rugnummer.

Clubs

Bekende Nederlandse handbalclubs zijn:

  • W.H.C. Den Haag
  • Quintus
  • Hellas
  • Dalfsen
  • Sittardia
  • Volendam
  • Aalsmeer
  • S.V Gemini

Lijst van handbalbonden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Handbal&oldid=621561"