Schansspringen

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Schansspringen
Olympic pictogram Ski jumping.png
Aangesloten bij
Wereldbond
Europese bond
Olympisch comité NOC*NSF
Nationale bond Nederlandse Ski Vereniging
Aangesloten liga's
Website: [ ]
Portaal Portaalicoon Sport
Schans voor schansspringen

Schansspringen is een wintersport waarbij op ski's van een schans wordt gesprongen. Het doel is daarbij om zo ver en tegelijk ook mooi mogelijk te springen. Al vanaf de allereerste Olympische Winterspelen staat het schansspringen op het programma. Schansspringen wordt hoofdzakelijk individueel beoefend. Daarnaast zijn er landenwedstrijden waarbij vier springers per land aan de start komen. De noordse combinatie is een vorm van skisport waarbij de twee onderdelen van het noords skiën, schansspringen en langlaufen, gecombineerd worden.

Schansspringen is hoofdzakelijk een mannensport. Wel worden er steeds meer wedstrijden voor vrouwen georganiseerd, maar het vrouwenspringen heeft nog geen olympische status. Skivliegen is een extreme vorm van schansspringen waarbij vanaf erg grote schansen meer dan 200 m gesprongen kan worden. Schansspringen is hoofdzakelijk een wintersport, maar wordt ook in de zomer beoefend op een kunstmatige ondergrond. De beste schansspringers aller tijden zijn de fin Matti Nykänen, de pool Adam Malysz en de fin Janne Ahonen. De laatste twee springen nog steeds.

In Nederland kan er in Deventer getraind worden voor het schansspringen. Zie Schansspringen Deventer


Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schansspringen&oldid=769976"